Kino amatérských filmů uvedlo medailon Miroslava Štrobla, setkaní s ním nabídne divadlo 26. 3. v představení Pan Halpern a pan Johnson

Medailon k uplynulému jubileu herce, režiséra, redaktora a spisovatele Miroslava Štrobla uvedlo Kino amatérských filmů v kutnohorské průmyslovce v úterý 22. března. Jak připomenul moderátor večera Michal Trnka, setkání bylo původně plánováno již v loňském roce, kdy Miroslav Štrobl oslavil životní jubileum. Z důvodu mimořádných opatření se však mohlo uskutečnit až nyní. Zaplněné hlediště nejprve zhlédlo krátký film V zajetí letokruhu, který natočil v roce 2016 režisér Jaroslav Beran a ve kterém se Miroslav Štrobl představil ve vážné roli. 

Miroslav Štrobl začal spolupracovat s kutnohorským filmovým klubem kultovní groteskou Sen bratra Eufáše, kde se představil v roli klášterního opata. I když nikdy nebyl kmenovým členem filmového klubu, přesto se vedle hraných filmů se nejvíce podílel na dokumentární a reportážní tvorbě. Ostatně jeho moderátorskou invenci  a hlas využila  později vzniklá kabelová a v dnešní době internetová televize,“ uvedl Michal Trnka a dodal, že za čtvrt století namluvil Miroslav Štrobl 168 reportáží a dokumentů a 364 televizních šotů a reklam. Vyvrcholením této práce bylo bezesporu namluvení dokumentárního seriálu, šesti celovečerních filmů, Kutná Hora ve 20. století. Podílel se a podílí na hlasové výchově budoucích redaktorů kutnohorské televize, z nichž se řada se této práci začala věnovat profesionálně.

„Samozřejmě největší celoživotní láskou se stalo divadlo. Na jeviště Tylova divadla vstoupil poprvé v 60. letech minulého století. Divadelní praxe a konzervatoř ho vynesly do funkce okresního metodika pro divadlo na okresním kulturním středisku, kde později vykonával funkci vedoucího zájmové umělecké činnosti a zástupce ředitele a později nastoupil i do funkce Městského Tylova divadla v Kutné Hoře,“ řekl moderátor večera a připomenul také literární činnost, ve které Miroslav Štrobl dokumentuje historii divadla, ochotnického spolku Tyl i města Kutné Hory.

Večer v Kinu amatérských filmů byl věnován hereckému talentu Miroslava Štrobla a jeho redaktorské práci. Diváci měli příležitost zhlédnout grotesky Desatero, Emancipace, ale také ukázky z televizní práce a divadelních vystoupení. Na závěr nechyběla krátká beseda, kdy Miroslav Štrobl odpovídal na dotazy z publika. Zavzpomínal na divadelní osobnosti, se kterými se potkával na jevišti i na své role.

Setkat se s Miroslavem Štroblem mohou diváci již v sobotu 26. 3. na Malé scéně Tylova divadla v Kutné Hoře, kam se opět vrací anglická hořká komedie o dvou starších mužích, kteří se setkávají nad hrobem jedné ženy, kterou oba milovali. Představení Pan Halpern a pan Johnson, ve kterém se představí Miroslav Štrobl spolu s Otou Fialou, začíná od 19. hodin.

Hudba Boris Buňka, režie Petra Wagenknechtová. Více na www.divadlo-kutnahora.cz  pra

 

Zavřít menu