Kino amatérských filmů uvedlo střihový pořad, který byl vzpomínkou na významného kutnohorského rodáka Ilju Bojanovského

Kino amatérských filmů v kutnohorské průmyslovce patřilo 26. září vzpomínce na významného kutnohorského rodáka Ilju Bojanovského, českého kameramana, fotografa, pedagoga, rektora AMU a čestného občana města Kutné Hory, od jehož narození letos v lednu uplynulo sto let.

Mezi diváky v hledišti byli i potomci Ilji Bojanovského, představitel Rotary clubu a filmař Svatopluk Jedlička, předseda Klubu rodáků a přátel Kutné Hory Vlastislav Navrátil a další vzácní hosté. Ještě než mohli diváci zhlédnout střihový pořad v režii Bohuslava Kučery, Michal Trnka připomenul život a dílo Ilji Bojanovského. Připomenuta byla i jeho publikační činnost.

V úvodu střihového pořadu byly zařazeny dokumenty z návštěvy Ilji Bojanovského v Kutné Hoře. Vyzařovala z nich láska, kterou ke svému rodnému městu měl. Nechyběly ukázky z jeho tvorby.

Akci pořádaly Videoklub Kutná Hora, Videofilm studio Kutná Hora, VOŠ, SPŠ a JŠ Kutná Hora a město Kutná Hora. Projekce se koná pod záštitou ČV UNICA.

Osobnost Ilji Bojanovského připomíná také výstava Ilja Bojanovský a Jaromír Procházka, kterou ve Spolkovém domě v Kutné Hoře pořádá město ve spolupráci s Klubem rodáků a přátel Kutné Hory. K vidění je do 2. října. Více ZDE.

Ilja Bojanovský se narodil 20. ledna 1923 v Kutné Hoře a zemřel 14.  února 2009 v Praze. Byl pedagogem a děkanem Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění, v letech 1980 až 1991 zastával pozici rektora AMU v Praze. Od roku 1961 až 1990 byl hlavním kameramanem hudebních pořadů Československé televize. Čestným občanem Kutné Hory byl jmenován v roce 2008.

pra

Zavřít menu