Svatováclavské slavnosti se staly příležitostí k mezinárodnímu setkání, program pokračuje až do pozdních nočních hodin. Nenechte si ho ujít
30. ročník Svatováclavských slavností v Kutné Hoře se v sobotu 30. září stal i příležitostí k mezinárodnímu setkání. V rámci posílení vztahů a spolupráce mezi městem Kutná Hora a partnerskými městy byli na slavnosti pozváni velvyslanci zemí partnerských měst. Na arkádách Vlašského dvora tak odbor cestovního ruchu, školství a kultury připravil společenské setkání, kde starosta města Lukáš Seifert přivítal spolu s místostarostkou Kateřinou Špalkovou ředitele kulturních a vzdělávacích institucí a diplomatické zástupce Bosny a Hercegoviny, Polska a Ukrajiny. 

Její excelence, velvyslankyně Bosny a Hercegoviny Martina Mlinarević-Sopta zdůraznila, že ve městě Jajce zná každý jméno Kutná Hora ve spojitosti s krásou města a historií. Sama velvyslankyně navštívila Kutnou Horu již desetkrát a vždy v ní zanechala velmi příznivý dojem. Na historické spojitosti mezi Českem a Polskem upozornil ve svém projevu velvyslanec Polska Mateusz Gniazdowski, především pak, že ve Vlašském dvoře se uskutečnila volba polského prince Vladislava Jagelonského za českého krále. Velvyslanectví Ukrajiny reprezentoval chargé d’affaire Vitalii Usatyi. Již tradičně přijíždějí na Svatováclavské slavnosti i zástupci Comité de jumelage Reims-Kutná Hora z francouzského města Remeš, pan Alain Blin a Olivier Michon. Spolu s diplomatickými hosty zavítali na zahájení Svatováclavskych slavností. Pro zájemce z řad zahraničních hostů byl připraven i program v režii Průvodcovské služby, především komentovaná prohlídka města.

Svatováclavské slavnosti jsou v plném proudu. Nenechte si je ujít. Fotografie z jubilejního 30. ročníku budeme postupně přidávat. Po vystoupení Vlasty Horvátha je od 19.30 hodin na programu koncert Luboše Pospíšila a 5P. Na závěr bude podium na Palackého náměstí patřit od 21 hodin kapele Balage Band feat. Tereza.

Kristýna Šimonová, foto: M. Pravdová, P. Pospíšil, E. Pravda

Zavřít menu