Kino amatérských filmů v Kutné Hoře po bezmála třiceti letech slavnostně obnovilo stálý provoz, prvním hostem byl český animátor Jaroslav Nykl
Přestřižení filmového pásu se při slavnostním zahájení stálého provozu KAF zhostili zprava Josef Treml, Josef Slavíček, Josef Viktora, Bohuslav Kučera a Jaroslav Nykl. Foto: pra

Kino amatérský filmů (KAF) v Kutné Hoře v úterý 24. září po bezmála třiceti letech slavnostně obnovilo stálý provoz. Prvním hostem byl  špičkový český animátor a výtvarník Jaroslav Nykl, který představil svou tvorbu. Kino sídlí v budově VOŠ, SPŠ a JŠ v Kutné Hoře, vchod od bývalých lázní ze Školní ulice a promítat bude jednou měsíčně. Již 5. listopadu je na programu vzpomínka na kutnohorského filmového amatéra Květoslava Mušku a 26. listopadu celovečerní film k 30. výročí sametové revoluce, který připomene rok 1989 v Kutné Hoře. 

Stálý provoz KAF zahájili tvorbou Jaroslava Nykla

Špičkový český animátor a výtvarník Jaroslav Nykl se po řadě let vrátil do Kutné Hory. Projekci zahájil symbolicky filmem Adaptabilita, který v kutnohorském KAF prezentoval v roce 1983. Následovaly filmy O sobecké  žárovce Hedvice, Kauza Karkulka, Diva, Larghetoo, Mokrá pohádka, Dřevěný penzista, Pššššt, Koukejte vycouvat a další.

Jaroslav Nykl je všestranný tvůrce v oblasti animovaného filmu. Filmové tvorbě se věnuje od roku 1968, o rok později se stal členem Českého klubu kinoamatérů. Je držitelem nejvyšších ocenění z mezinárodních soutěží UNICA. „Jsem rád, že jste mě pozváním přinutili vytáhnout filmy ze šuplíku a prezentovat je tady,“ řekl Jaroslav Nykl, který přiblížil příběhy vzniku jednotlivých filmů a na závěr odpovídal na otázky diváků.

Kino amatérských filmů v Kutné Hoře vzniklo v roce 1971

Historie kina amatérských filmů v Kutné Hoře se začala psát v roce 1971. Jako první v Československu tehdy promítalo neprofesionální domácí i zahraniční filmovou tvorbu. „Myšlenku vzniku kina jsme si tehdy jako filmoví amatéři přivezli ze sousedního Polska. Ve spolupráci s průmyslovou školou, která tehdy slavila 100 let, se nám podařilo kino amatérských filmů otevřít. Mimochodem příští rok kutnohorská průmyslovka oslaví 150 let,“ konstatoval Bohuslav Kučera, vedoucí kutnohorského Videofilm studia, který byl v 70. letech spoluzakladatelem kina amatérských filmů a představil prostory kina amatérských filmů: „Vzadu za námi za touto stěnou je tělocvična školy. To je původní sál kina, které tady vzniklo za první republiky. Nacházíme se vlastně v místech původního balkonu kina,“ podotkl Bohuslav Kučera.

Kino amatérských filmů v minulosti promítalo jednou týdně. Provoz byl ukončen v roce 1992. Důvodem uzavření kina podle slov Bohuslava Kučery bylo, že filmoví amatéři přecházeli na nové technologie a kino na to nebylo připraveno.

Specifikou kina bude i setkání s autory amatérských filmů

Po bezmála třech desítkách let se filmoví amatéři rozhodli kino oživit. V loňském roce připravili čtyři představení, která se setkala s kladným ohlasem diváků. To kutnohorské filmaře podnítilo v myšlence obnovit stálý provoz kina amatérských filmů. Promítat bude jednou měsíčně filmy místních autorů, ale i další z české a zahraniční produkce. Specifikou kina amatérských filmů bude to, že se diváci přímo setkají s autory filmů a nahlédnou pod pokličku jejich tvorby.

Při znovuotevření kina slavnostně přestřihli  filmový pás

Slavnostního znovuotevření kina amatérských filmů se za město Kutná Hora účastnili starosta města Josef Viktora (ANO) a místostarostka Silvia Doušová (STAN a Šance KH). Přestřižení filmové pásky se zhostili spolu s animátorem a výtvarníkem Jaroslavem Nyklem starosta Josef Viktora, ředitel kutnohorské průmyslovky Josef Treml (ODS), Josef Slavíček, předseda Videoklubu Kutná Hora, který je provozovatelem KAF a Bohuslav Kučera, vedoucí Videofilm studia Kutná Hora, které je sponzorem a zřizovatelem klubu.

Monika Pravdová

 

Zavřít menu