23. ročník Týdne knihoven se koná ve dnech 30. září až 6. října. Kutnohorská knihovna připravila na říjen pestrý program

Říjen je ve znamení Týdne knihoven. V letošním roce proběhne ve dnech 30. září – 6. října už 23. ročník! Tuto celostátní akci vyhlašuje pravidelně Svaz knihovníků a informačních pracovníků (SKIP). V  kutnohorské knihovně je pestrý program připraven na celý měsíc!

Týden knihoven zahájí 1. října přednáška Jaroslavy Čermákové „Jak při péči myslet i na sebe a nevyčerpat všechny své síly“. Přednáška z cyklu „Alzheimerova nemoc a jiné typy demence“  je určena pro laiky i profesionály, kteří pečují o někoho s výše uvedenou diagnózou.

V úterý 8. října se v rámci cyklu „S Kutnohoráky po světě“ vypravíme spolu s Jirkou Kalátem do Laosu, malé země, která v sobě ukrývá neuvěřitelná tajemství. Turisté se většinou pohybují jen po jedné předem definované úsečce, stačí z ní ale sejít a cestovateli se ukáže nádherný svět plný krás, a také nebezpečí. O tom všem je přednáška „Tajemství Laosu

„Se spisovatelem Arnoštem Vašíčkem se můžete setkat 9. října při besedě „České tajemno“. Dozvíte se při ní o událostech, které se navzdory vědeckému zkoumání doposud nepodařilo uspokojivě vysvětlit, a které nás provokují svou tajemností,“ uvedla Martina Bičíková z Městské knihovny Kutná Hora.

Pokud vás zajímají problémy současné české zemědělské krajiny a možnosti, jak mohou jednotlivci přispět k zlepšení této situace, přijďte 22. října do knihovny  na přednášku Kateřiny Sosnovcové „Ptáci zemědělské krajiny“.

„V naší programové nabídce ale pochopitelně nezapomínáme ani na pravidelné akce: Hrátky s pamětí, Tvořivou dílnu nebo Rozvážku knih seniorům,“ konstatovala Martina Bičíková.

Ve čtvrtek 17. října je v plánu zájezd za románskými kostely Kolína v rámci Univerzity volného času Českopis. „Navazujeme tím na předloňskou přednášku Romana Šulce v naší knihovně, který nám o těchto stavbách vyprávěl,“ doplnila Martina Bičíková a dodala, že asi největším lákadlem pro čtenáře bude beseda se spisovatelem Vlastimilem Vondruškou. Kapacita je již naplněna a další rezervace není možné přijímat.

Do knihovny můžete přijít i nakupovat. Na Týden knihoven (tedy od pondělí 30.9. do pátku 4.10) je připravena burza knih a časopisů. Za pár korun si tak můžete odnést spoustu titulů, které obohatí vaši knihovničku.

„Podívat se k nám můžete i na výstavu „100 let prvního zákona o veřejných knihovnách“, která připomíná důležitý milník moderního československého knihovnictví. Tím je přijetí prvního knihovního zákona – Zákona o veřejných knihovnách obecních. Svůj program si připravilo také dětské oddělení: Deskohraní v Klubíku, Čtenářský klub, Bookstart nebo třeba Halloween na půdě knihovny. Tak si udělejte čas a stavte se. Vybírat je z čeho,“ zve k návštěvě knihovny Martina Bičíková.

Více informací na www.knihovna-kh.cz

red

Zavřít menu