Obrazem: Svatováclavské slavnosti nabídly bohatý kulturní program pro děti i dospělé, otestovaly nový systém elektrifikace Palackého náměstí
  1. ročník Svatováclavských slavností v Kutné Hoře nabídl bohatý program pro děti i dospělé: koncerty, divadla, výstavy, trhy na Palackého náměstí, degustaci českých vín i nových pivních speciálů a další. Letošní Svatováclavské slavnosti otestovaly nový systém elektrifikace Palackého náměstí. Stánky prodejců i pódium byly napojeny do pěti výklopných podzemních rozvaděčů. Ještě do nedávné minulosti bylo nutné pro připojení elektřiny tahat kabely po zemi ze Sankturinovského domu.

Náměstí ožilo lidmi, kolem stánků prodejců, kteří nabízeli regionální produkty i rukodělné výrobky, bylo živo. Slavnostní zahájení slavností na Palackého náměstí se konalo za účasti starosty města Kutné Hory Josefa Viktory (ANO), místostarostů Víta Šnajdra (Piráti) a Silvie Doušové (STAN a Šance KH). Starosta města přivítal návštěvníky slavností a připomenul svátek sv. Václava, hlavního patrona českých zemí, sládků a vinařů i to, že Svatováclavské slavnosti jsou již tradičně zakončením letních kulturních akcí ve městě.

Místostarostka Silvia Doušová (STAN a Šance KH) představila projekt elektrifikace, který „ležel v šuplíku“ a který se podařilo oprášit a zrealizovat. Na pěti místech jsou v zemi zabudované elektrické výklopné rozvaděče. Na jednom z nich je místo zádlažby žulová deska, na které je vyryto poděkování společnostem Philip Morris, Foxconn a Hewlett Packard, které se na elektrifikaci Palackého náměstí finančně podílely. „Děkujeme všem sponzorům a věříme, že nový systém bude dobře sloužit, že akcí bude přibývat a náměstí se stane místem pro setkávání,“ řekla místostarostka.

Po oficiálním zahájení a symbolickém předání šeku Tomášem Hečkem ze společnosti Foxconn starostovi města už pódium patřilo koncertům. Vystoupilo Divadélko Kůzle, Poutníci,  Vanesa Harbek (ARG), Vanue 2,  Ondra Škoch&Řekni napořád, Oskar Petr – Vzpomínka na Marsyas. Večer na Palackého náměstí vyvrcholil koncertem kapely Laura a její tygři. V průběhu celého odpoledne moderátoři Veronika Lebedová a Michal Trnka představili jednotlivé prodejce i všechny i kutnohorské vinaře, které se tu prezentovali. Připraven byl doprovodný program, ochutnávka nových pivních speciálů v kutnohorském pivovaru, výstava ve Spolkovém domě, degustace českých vín v klášteře sv. Voršily, bohatý dětský program v parku U Tří pávů atd.

Monika Pravdová

 

Zavřít menu