Knihovna je místem, které může provázet člověka od narození

S knížkou životem. To je motto letošní celostátní akce Březen – měsíc čtenářů, kterou vyhlašuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků. Kutnohorská knihovna, jež loni získala významné ocenění Městská knihovna roku 2023, nabízí návštěvníkům pestrou nabídku služeb celoročně. Nejinak tomu bude i při příležitosti tradiční oslavy svátku čtenářů. Na co se mohou návštěvníci knihovny těšit a jaké jsou novinky, jsme se zeptali Gabriely Jarkulišové, ředitelky Knihovny Kutná Hora.

Letošním mottem je S knížkou životem…

Motto jen ilustruje fakt, že knížka a knihovna mohou provázet člověka životem od narození až po seniorský věk. Pro ty nejmenší, se kterými se setkáváme například už v projektu Bookstart, přes studenty, střední věk až po situaci, kdy třeba člověk už fyzicky nemůže dojít do knihovny a knihovna jezdí za ním.

Můžete více představit projekt Bookstart?

Projekt Bookstart aneb S knížkou do života má v Čechách letos šesté narozeniny a skoro tak dlouho je i v naší knihovně. Je skvělé, že po covidovém přerušení jsme obnovili spolupráci s naším zřizovatelem a můžeme být přítomni na vítání občánků, kde dětem a rodičům předáváme malé dárečky, takzvané motivační sady. Ty vznikají pod dohledem odborníků čili logopedů, neurologů, psychologů. Obsahují nejen kvalitní dětské knížky, metodiku pro rodiče, ale i drobné motivační dárky vytvořené přímo pro tento projekt. Rodiče pozveme při vítání občánků do knihovny, kde přímo dětem na míru dle jejich psycho a grafomotorického vývoje připravujeme společná setkání. Bookstarty u nás vede kolegyně Zdenka Bartošová, zájem je velký. Dokonce jsme setkání museli rozdělit a pořádáme je i několikrát týdně. Nabízíme nyní cílené programy pro děti od 0 do 18 měsíců, od 18 do 27 měsíců, od 27 do 36 měsíců a samostatnou kategorii mají děti od 3 do 6 let. A protože na aktivity Bookstartu navazuje Knížka pro prvňáčka a pak Druhé čtení, příležitostí k tomu, děti rozečíst, opravdu máme. My i rodiče. To, že se děti chytí a čtou, není přece důležité jen pro nás, pro knihovnu. Je to důležité pro společnost. Víme, že dítě, které čte, přemýšlí. A roste, hledá cesty, tříbí fantazii. Řada studií prokázala, že čtenáři jsou spokojenější ve škole, mají lepší výsledky. Víme také, jaké fyziologické změny probíhají, když děti drží často už ve dvou letech v ruce mobil nebo tablet. Vážně to není úplně prima. Takže Bookstart aneb S knížkou do života nám dává velký smysl. Vzájemně obohacující také je, že díky tomuto projektu se často i z rodičů opět stávají čtenáři, objevují i další akce a aktivity, které knihovna nabízí. Hledáme teď právě cestu k tomu, jak kontaktovat ty rodiče, kteří se vítání občánků neúčastní.

K březnu patří vždy ocenění nejlepších čtenářů roku…

Ano, kategorie jsme přizpůsobili letošnímu mottu a vyhlásíme 7. března NEJlepšího předčtenáříčka. Za účasti starosty města Lukáše Seiferta a senátora Bohuslava Procházky samozřejmě vyhlásíme také čtenáře, který si půjčil nejvíce knížek, toho, kdo se nejrychleji naučil využívat naše samoobslužná zařízení a další.

Letos jste spustili novou službu, půjčování do knihoboxu. Osvědčuje se?

Tak to ano, úplně. Knihobox je k dispozici na našem parkovišti a umožňuje čtenářům vyzvednout si věci z knihovny i mimo otevírací dobu. Více než stovka takto uskutečněných výpůjček v lednu jen dokládá, že knihobox čtenářům pomáhá.

 

Knihovna není jen půjčovnou knih. Co u vás návštěvníci naleznou?

To, že knihovna půjčuje knihy, časopisy, zvukové a elektronické knihy, nikoho moc nepřekvapí. Kutnohoráka už ale nepřekvapí, že si u nás půjčí domů společenskou hru, přehrávač, šicí stroj, hračky, didaktické pomůcky nebo výstavní panely. A souběžně s tím pořádáme řadu vzdělávacích a kulturních akci. O těch pro děti jsem už mluvila, proto bych vyzdvihla třeba systém celoživotního vzdělávání. To je přesně ta cesta, po které s našimi čtenáři rádi jdeme a měli bychom jít: umožňovat další vzdělávání těm, kdo o to stojí. Zájmové, odborné, populární, prostě aby si každý vybral svoji úroveň, svůj zájem, své tempo. A to, že je knihovna bezpečným místem, kde se lidé mohou prostě jen tak potkávat, je už také hodně vyhledávaný standard.

Mezi oblíbené aktivity patří i projekt Knihovna fandí divadlu. Bude i letos?

Ano. Projekt, který začal ani ne před dvěma lety, si nese letos ve znamení výročí. Tak si v dubnu připomeneme sté výročí narození Jiřího Šlitra společnou návštěvou divadla Semafor a představení Šli tři Šlitři. Sté narozeniny by oslavil i Josef Škvorecký, takže zajedeme do vinohradského divadla na ceněné představení Dany Smiřický. A nejen divadlem budeme připomínat Bedřicha Smetanu, Jiřího Wolkera, možná i Franze Kafku. Nadále chceme také podporovat vztah k místu, kde žijeme. Kutná Hora a její okolí jsou prostě přes brblání na Facebooku fajn místa k životu, takže budeme pokračovat i v projektu zájezdového Kutnohoropisu a Českopisu, chystáme literární procházky po zelených místech města. A i letos budeme spát s Andersenem, tábořit s příměšťákem i číst při Noci literatury.

Chystáte letos ještě další novinky?

Důležité je především držet standard. Ale je fakt, že letos se chceme trochu více věnovat technice a technologiím. Připravujeme pro veřejnost i knihovníky přednášky a besedy na téma umělé inteligence, to teď hodně hýbe světem. Chtěli bychom dát větší prostor „technologickým hračkám“. Součástí vybavení knihovny jsou i virtuální realita, robotické hračky, ozoboty, 3D tiskárny atd. Zatím tyto možnosti rezonují jen v určitých zájmových skupinách, a my chceme najít tu správnou cestu, aby veřejnost věděla, že si u nás může tyto technologie osahat, vyzkoušet. Nejen s naším ajťákem Honzou, ale třeba i s partnery.

Více informací a aktualit naleznou zájemci na webových stránkách knihovny ZDE.

pra

Zavřít menu