Kutnohorský podvečer v Dačického domě byl věnován manželům Francovým

XXXVIII. pořad z cyklu Kutnohorské podvečery se uskutečnil ve středu 29. května 2019 v přednáškovém sále Dačického domu v Kutné Hoře. Byl věnován manželům Jiřině a Bohuslavu Francovým, kteří dlouhá léta provozovali oblíbené knihkupectví U Stříbrného groše na Palackého náměstí a kteří před rokem tragicky zahynuli. Tato událost tehdy otřásla mnoha lidmi, kteří je znali. Pořad však nebyl o tomto nešťastném okamžiku, ale o jejich životě. Byl o dobrých lidech, kteří dokázali dlouhá léta provozovat svůj obchod, ačkoliv to nebylo, zejména v poslední době, jednoduché. Kteří dokázali v knihkupectví U Stříbrného groše vytvořit příjemné prostředí, kam chodili lidé rádi. Kteří dokázali svůj čas dostatečně věnovat péči o obchod i o svou rodinu. Vzpomínka na manžele Francovy byla proto pojata také jako poděkování, neboť toto knihkupectví, vedené s láskou ke knihám i ke Kutné Hoře, nebylo jen obyčejným obchodem, ale také ostrůvkem kultury i příjemné atmosféry v historickém centru města.

Pořad připravil ve spolupráci s Nadací Kutná Hora – památka UNESCO a se syny manželů Francových Vladimír Císař, který také Podvečer uváděl. Program byl obvyklý a osvědčený – skládal se z mluveného i čteného slova, filmového dokumentu i hudebního vystoupení. O to se tentokrát postarali Tomáš a Pavel Gryčovi, kteří tak zároveň zastoupili svoji tiskařskou firmu, která s knihkupectvím U Stříbrného groše dlouhodobě spolupracovala. V pořadu zazněly také vzpomínky dr. Heleny Pospíchalové (v podání Lenky Frankovicové) i jednoho ze synů Francových – Miroslava.

38. Kutnohorský podvečer byl také obohacen o připomenutí 400. výročí narození významného barokního básníka a filantropa Bedřicha Bridela, jezuity, který zemřel v Kutné Hoře, do které přišel v době moru pomáhat nemocným. Přítomní zhlédli dvacetiminutový dokument o tomto básníkovi i o jeho době.

tz

Zavřít menu