Kutnohorský týden akordeonu byl zahájen, jeho součástí jsou mezinárodní hudební kurzy hry na akordeon, ale i koncerty a seminář pro veřejnost

Zahajovací koncert prvního ročníku Kutnohorského týdne akordeonu se konal v úterý 18. srpna v podvečer na Malé scéně Tylova divadla v Kutné Hoře. Na pódiu se společně představily akordeonové soubory ZUŠ Kutná Hora, pod vedením Anny Pospíšilové a akordeonový soubor ZUŠ Kolín, který vede Miloš Podnecký. Další část zahajovacího večera patřila vystoupení CHECK ACCORDION TRIA.

Festival, jehož součástí jsou koncerty, ale i mezinárodní hudební kurzy zaměřené na akordeonovou komorní hru, besedy a seminář, pořádá spolek Přátelé akordeonu, jehož předsedou je kutnohorský rodák a akordeonista Michal Karban. V úvodu večera Michal Karban společně se svými hudebními kolegyněmi z CHECK ACCORDION TRIA Markétou Laštovičkovou a Marií Čejnovou přiblížili vznik festivalu. Hudbou se rozhodli rozdávat radost, ale také pomáhat. Výtěžek z dobrovolného vstupného bude věnován Nadaci Jedličkova ústavu. Mezi hosty v úvodu zahajovacího večera přivítali výkonnou ředitelku nadace Irenu Fodorovou. Nadace Jedličkova ústavu shromažďuje finanční prostředky, které pak poskytuje dětem a mladým lidem s handicapem za účelem zlepšení komplexní rehabilitační péče. Přispívá nejen na kompenzační pomůcky, osobní asistenci, ale podporuje i volnočasové aktivity dětí, aby se mohly rozvíjet, zařadit do většinové společnosti a být její součástí.

Ve čtvrtek 20. 8. od 18 hodin je v Dačického domě na programu beseda o propojení hudby a školství ve Skandinávii, tématem bude i studium v Dánsku.

Druhý koncert pro veřejnost se koná v pátek 21. 8. v refektáři GASK. Vystoupí DUO MODUS z Dánska a podle slov akordeonového trojlístku by byla škoda nechat si tento koncert ujít.

Závěrečný koncert, při kterém se představí všichni účastníci kurzů, je na programu v neděli 23. 8. od 15 hodin na Malé scéně Tylova divadla v Kutné Hoře.

Monika Pravdová

Zavřít menu