Hudební festival Kutnohorský týden akordeonu nabídne od 18. do 23. srpna besedu i koncerty pro veřejnost

Hudební festival Kutnohorský týden akordeonu se uskuteční od 18. do 23. srpna v Kutné Hoře. Festival, který nabídne i mezinárodní hudební kurzy zaměřené na akordeonovou komorní hru, koncerty pro veřejnost, besedu a seminář, pořádá spolek Přátelé akordeonu, jehož předsedou je kutnohorský rodák a akordeonista Michal Karban. Požádali jsme ho o krátký rozhovor:

Kde se zrodil nápad uspořádat v Kutné Hoře tento festival?

Nápad se rodil asi půl roku v našem hudebním uskupení Check Accordion Trio. Chtěli jsme původně jen hudební kurzy, a když jsme hledali místo, byla Kutná Hora jasnou volbou. Krása Kutné Hory a můj patriotismus k ní byly velmi silné. Následně jsem se rozhodl v rámci kurzů uspořádat také malý akordeonový festival.

Co je jeho hlavním cílem, posláním?

Cílem je propojit Kutnou Horu, akordeon, muzikanty, malé akordeonisty, jejich učitele a odborníky se širokou veřejností. I nadále chceme bořit předsudky o tom, že akordeon patří jen do hospody. V zahraničí se jedná o zcela respektovaný nástroj, který se vyučuje na vysoké škole. U nás tomu zatím tak není. Toho dosáhneme jedině tak, že lidé budou chodit na koncerty a jsem si jistý, že změní na akordeon názor. Neméně důležitým cílem je samozřejmě obohacení kulturního života ve městě.

Jaká je spolupráce s místní ZUŠ?

K Základní umělecké škole Kutná Hora mám velmi kladný vztah. Odmalinka jsem ji pravidelně navštěvoval a mám na to úžasné vzpomínky. Pochopitelně jsme chtěli do našeho festivalu zapojit také akordeonové oddělení základní umělecké školy. Vzpomínám si, jak jsem jako malý hledal neustále nové impulzy a nápady pro hraní a cvičení. Taková akce by tím jistě mohla být a já doufám, že bude pro žáky takovou prázdninovou inspirací a motorem do další práce. Jsem velmi rád, že paní ředitelka školy a paní učitelka akordeonu Anna Pospíšilová na pozvání kývly. Mám radost, že hned na zahajovacím koncertu kutnohorský akordeonový soubor dostane prostor a zahraje tam spolu se souborem z nedalekého Kolína.

Vstupné je dobrovolné, výtěžek z akce poputuje na podporu Nadace Jedličkova ústavu, se kterým akordeonové trio dlouhodobě spolupracuje. Proč právě tam?

Vždy říkám, že hudba má dělat především radost. Z koncertu by měl odcházet šťastný nejen umělec ale i posluchač. S naším triem se neustále snažíme zvyšovat kvalitu, hledáme další inspiraci, do koncertů přidáváme netradiční prvky. V rámci tohoto vývoje jsme si řekli, že začneme hudbou dělat radost a pomáhat zároveň. Chtěli jsme najít nějakou nadaci, organizaci, fond, kde to bude mít smysl. Tohle měla na starost moje kolegyně z tria Maruška a tak ani nevím, jak na Nadaci Jedličkova ústavu přišla. Ale vím, že paní ředitelka byla moc milá a domlouvání prvního koncertu šlo jako po másle. Navíc víme, kam přesně výtěžek z koncertu jde, vždy si vybereme někoho, koho naším hraním podpoříme. Naposled to byl jeden chlapec, který potřeboval speciální přebalovací pult.

Jaké jsou další aktivity spolku Přátelé akordeonu?

Spolek sdružuje všechny příznivce akordeonu a hlavně je mezi sebou propojuje. Jistě mi dáte za pravdu, že nejlepší je, když máte svoji vášeň s kým sdílet. Dále se jedná zejména o pořadatelskou činnost a tento festival bude bezesporu vyvrcholením letošní sezóny.

Jaké jsou další cíle, plány? Máte v plánu uspořádat v Kutné Hoře druhý ročník festivalu?

Samozřejmě, to by bylo skvělé. Rádi bychom, aby o nás vědělo ještě více akordeonistů, nadšenců a nám se tak dařilo společnost hudebně vzdělávat a obohacovat. Hlavně přesvědčovat, že akordeon je fantastický nástroj a když se to na něj pořádně umí, tak to nemá chybu. Pokud by se nám dostalo alespoň takové podpory jako letos, tak druhý ročník Kutnohorského týdne akordeonu jistě bude a už teď máme nápady, na které se sám těším.

Na závěr bych chtěl všechny pozvat na naše koncerty a besedu. Zejména na zahajovací koncert 18. 8. a také na koncert 21. 8., kde vystoupí Duo Modus z Dánska. Těšíme se na vás a děkuji za rozhovor.

Monika Pravdová

Zavřít menu