Jan Budař je osobitý tvůrce, který se pohybuje mezi různými žánry, obory a zábavami. Šestatřicetiletý držitel Českého lva se již potřetí vrací do kutnohorské Kaple Božího těla. Šestadvacátého června se fanoušci mohou těšit na koncert spojený s meditačním rozjímáním. ……………………………………………………………………………….

V Kutné Hoře budete hrát už potřetí na poměrně netradičním místě. V kapli Božího těla. Co vás na tom místě tak baví?
JB: Když jsme se tam poprvé s Romanem Jedličkou, mým kytaristou, přišli podívat, úplně nás ten prostor nadchnul. Myslím, že má neobyčejnou sílu. Možná proto, že to dřív byla kostnice a ty stovky duší, které se tam kdysi vznášely, mu daly něco vyjímečného. Možná se tam ty duše ještě vznáší. Kdo ví.

A není to spíš ponuré místo?
JB: Vůbec ne! Naopak. Je povznášející. Má takovou zvláštní meditační sílu.

Jak koncerty na takovém místě vypadají? Jsou něčím jiné, než ty „běžné“?
JB: Myslím, že moje písně se ideálně hodí na taková netradiční místa. Ve svých textech se hodně zabývám tím, co a kdo vlastně jsme. Co nás trápí, čeho se bojíme a proč. A kde jinde si o takových věcech zazpívat, než v kapli Božího těla.

Jste křesťansky založený?
JB: Určitě! Nejraději diskutuji s faráři o šestém smrtelném hříchu: Nesesmilníš, nepožádáš manželky bližního svého. Ptám se jich, proč tam není i „manžela bližní své.“ Zatím mi to nikdo z povolaných služebníků páně moc nevysvětlil. Taky se snažím zjišťovat, jak vnímá církev sexualitu a samohanu. Prý je u nich samohana stále nelegální, tak mě zajímá proč. Upalovat se za to prý snad už nebude.

Zdroj: www.janbudar.cz, foto: Andrea Barcalová

 


26. 6.|19:00 hod. JAN BUDAŘ, KONCERT, KTERÝ JE DOBRÉ I VIDĚT. Kaple Božího těla. Vstupné: 200,- Kč.

.
Jan Budař

 

.

Zavřít menu