Noc kostelů otevřela brány chrámů a katedrál 12. června, připraven byl bohatý program
Foto: J. S. Treml

Během noci kostelů se široké veřejnosti otevřely brány kostelů, klášterů či modliteben. Letos se tato akce konala v náhradním termínu 12.6. Již tradičně nabídla jejím účastníkům nahlédnout do tajuplných sakrálních staveb a prostřednictvím koncertů, workshopů či představení dopřát nejen krásný kulturní zážitek.

Noc kostelů se v České republice konala poprvé v roce 2009 v Brně a Plzni. Díky entuziasmu návštěvníků se ujala a dnes už je již do akce každoročně zapojeno kolem 1500 kostelů po celé České republice.

V Kutné Hoře se zájemcům naskytl přístup do Chrámu svaté Barbory, kostelu sv. Jana Nepomuckého, katedrály Nanebevzetí Panny Marie a svatého Jana Křtitele, kostelu Všech svatých s kostnicí a mnoho dalších míst, z nichž některá nejsou běžně k návštěvě přístupná. Program byl skutečně velmi bohatý a zahrnoval slavnostní mše, komentované prohlídky, koncerty a přednášky. V kostelu svatého Jana Nepomuckého například vystoupila skupina Sarraf, která přítomným posluchačům zprostředkovala svým vystoupením živoucí atmosféru divokého Balkánu.

Josef Stanislav Treml

Zavřít menu