Nově otevřené muzeum nechává nahlédnout do historie knihtisku, nabízet bude i workshopy pro veřejnost a školy

Unikátní 180 let starý ruční tiskový lis Christiana Dinglera, mechanické tiskové stroje Boston, americký sázecí stroj Intertype a další vybavení tiskárny a knihárny z přelomu 19. a 20. století jsou k vidění v novém muzeu Knihtisku v Barborské ulici v Kutné Hoře, které bylo slavnostně otevřeno 6. května za účasti představitelů města, zástupců organizací a dalších hostů. Součástí expozice jsou staré dobové fotografie z provozu kutnohorské tiskárny. Vznik expozice iniciovala rodinná Tiskárna Grafia Gryč, která v příštím roce oslaví sté výročí. Přestřižení pásky při slavnostním otevření muzea se ujali starosta města Josef Viktora a Tomáš Gryč.

„Klenotem, který tady máme, je stroj Christiana Dinglera z roku 1836. Takové stroje jsou dnes opravdu raritou. K vidění jsou knihtiskové stroje na nožní i ruční pohon, sázecí americký stroj z roku 1936, zlatičky, kolová řezačka atd.,“ uvedl Tomáš Gryč. Nově otevřené muzeum seznamuje návštěvníky s historií knihtisku, nabízet bude i zajímavé  workshopy pro veřejnost a programy pro školy. Děti mají příležitost vytisknout si vlastní pohlednici na sto let starém stroji.

„V příštím roce otevřeme další část expozice, která bude zaměřená na středověk,“ konstatoval Tomáš Gryč. Návštěvníci budou mít příležitost přenést se zpět do historie a ocitnout se v tiskařské dílně Martina z Tišnova. Kutnohorská bible tiskaře Martina z Tišnova, která vyšla v roce 1489 v Kutné Hoře, patří k nejpozoruhodnějším prvotiskům světa.

Monika Pravdová

Zavřít menu