Výstava olejomaleb Františka Letáka bude v Knihkupectví a galerii Kosmas zahájena v pátek 10. května

Výstava olejomaleb akademického malíře Františka Letáka nazvaná Obrazy z posledních let bude v kutnohorském Knihkupectví a galerii Kosmas na Komenského náměstí v Kutné Hoře zahájena 10. května od 17.30 hodin. Výtvarník ji připravil společně s místní uměleckou agenturou ArcusGallery, se kterou spolupracuje od roku 2016. Ve stejné době navázal spolupráci i s internetovou Galerií Myrro. Součástí výstavy bude i velkoformátové plátno o rozměrech 3000 x 1000 milimetrů Pohled na Prahu z Petřína.

František Leták se narodil v roce 1949 v Ústí nad Labem. Od roku 1953 žil v Litoměřicích. Byla to láska ke kreslení, která ho přivedla v roce 1966 na Střední průmyslovou sklářskou školu v Kamenickém Šenově, kde si vybral obor malování, tvarování a lepení skla. Rok po absolutoriu (1971) byl přijat na Akademii výtvarného umění v Praze, kde se zabýval krajinomalbou. Restaurování studoval u Raimunda Ondráčka a figurální malbu u Karla Součka. Studia na AVU ukončil v roce 1977. Nyní žije a tvoří v Praze. Maluje krajiny, zátiší, portréty i akty, především ale „portréty“ měst, včetně historických pražských uliček i velkoplošných panoramat našeho hlavního města.

Vernisáž ozvláštní i dobročinná aukce, do které František Leták vloží jeden svůj obraz. Výtěžek aukce autor a pořádající umělecká agentura ArcusGallery věnují občanskému sdružení Belveder, jehož prvotním cílem je záchrana – sanace a zakonzervování současného stavu – kaple sv. Jana Křtitele na vrchu Vysoká.

Vernisáží provede, autora a jeho dílo představí výtvarník, pedagog a filmař Vladimír Císař, o hudební zážitek se již tradičně postará zpěvačka a kytaristka Lucie Zhory. Na sklenku dobrého vína pozve přítomné kutnohorský vinař Jiří Kocián.

Výstavu olejomaleb František Leták: Obrazy z posledních let můžete v kutnohorském Knihkupectví a galerii Kosmas navštívit do čtvrtka 6. června 2019. Více informací na www.art-tour.cz

tz

 

 

Zavřít menu