O víkendu proběhl již 24. ročník TyjátrFestu

Velkolepá oslava divadla, umění, přátelství a narozenin. To byl uplynulý TyjátrFest.

Po čtyřiadvacáté se v domácím amfiteátru Václava Veselého na kutnohorském předměstí Kaňk sešli staří známi, ale i návštěvníci, kteří tento stánek kultury navštívili poprvé.

Pořadatel, oslavenec a pan domácí opět pozval diváky na programový výběr toho mimořádného, co umělecká scéna nabízí. Dorazili špičkoví umělci i takoví, kteří se divadlu či muzice věnují sice amatérsky, avšak na profesionální úrovni. Po dva dny tak z kopce nad Kutnou Horou zněly salvy smíchu, bouřlivý potlesk, hudba či dunění bubnů brněnské party Ritmo factory. Jejich rytmické a laserové show bylo jedním ze zajímavých momentů.

O rozjezd pátečního večera se postaral Zdeněk Barnett, imitující některé politiky, ale také zpěváky. Ze zahradního podia tak zazněl i Gottův hlas, a hit Být stále mlád patřil tak trochu pořadateli. Václav Veselý totiž na prknech, které u něho doma znamenají svět, oslavil půlkulaté životní jubileum, a mezi milými gratulacemi a překvapeními od kolegů, diváků a přátel stihl odehrát představení Mafiáni na zabití, ve kterém mu sekundoval Tomáš Vinduška. Jejich výkony v hledišti sledovali třeba i herci Petr Kostka a Tereza Kostková, kteří již po několik let navštěvují TyjátrFest takřka pravidelně. A nejen jako diváci. Tereza loni vystoupila na jevišti s maminkou, herečkou Carmen Mayerovou, ve hře Hodně smíchu a pár slz. Na jevišti se letos objevil i manžel Terezy Kostkové Jakub Nvota, mimo jiné renomovaný režisér a principál slovenského Túlavého divadla. To je u diváků velmi oblíbené a jeho herci se na TyjátrFest rádi vracejí. Tentokrát to bylo s velmi povedeným kusem Hamlet alebo nález lebky. Diváci ve zcela zaplněném zahradním hledišti se hercům při děkovačce odměnili dlouhotrvajícím potleskem vstoje.

Pohodu mezi divadelními a dalšími vystoupeními hudebně navodila zpěvačka Veronika Havránková či sázavská kapela Hořký kafe. Legraci v podobě Commedie dell´morte přivezli z Ostravy herci Divadla bez střechy a vtipné kejkle předvedl českobudějovický žonglér Vojta Vrtek.

Malým návštěvníkům pořadatelé navíc nabídli dětský koutek se spoustou her, malováním na obličej či tvarováním nafukovacích balónků. Rodiče si tak mohli nerušeně vychutnat třeba komedii o obkladačích, sprostou jako dlaždiči. Sbal kachle a vypadni uvedlo Veselého Divadlo za oponou. A do pořádného varu dostal diváky také stand-up komik Arnošt Frauenberg.

To vše díky laskavé podpoře sponzorů, doplněné o krásné letní počasí a nabídku pokrmů z domácí kuchyně či nápojů od místních pivařů a vinařů.

tz, foto: Miloš Truhlář

 

Zavřít menu