Objektivem Kutnohorského fotoklubu, z.s.: V kině amatérských filmů vzpomínali na Květoslava Mušku
Foto: Vladimír Vrbický, Kutnohorský fotoklub, z.s

Kino amatérských filmů, které sídlí v budově průmyslové školy, bylo 5. listopadu věnováno vzpomínce na kutnohorského filmového amatéra Květoslava Mušku. V hledišti zasedli spolu s diváky z řad veřejnosti i členové rodiny, kamarádi a kolegové. 

Z bohatého filmového archivu byly vybrány převážně veselohry, ve kterých Květoslav Muška vystupoval jako hlavní představitel, nebo jako výrazný spoluhráč.

Filmy vyvolaly vzpomínky na Květoslava Mušku i někdejší podobu města

Uvedeny byly krátké filmy Zdravím vás moji přátelé, grotesky Želva, Louže, Neselhávající systém, Pohádka o rybáři a rybce, Sen bratra Eufáše a filmový klip Lízátko a Lazebník. Filmy vyvolaly vzpomínky na Květoslava Mušku, věčného optimistu a kamaráda se smyslem pro humor, který si udržel do posledních chvil. Některé z uvedených filmů byly natočeny v Kutné Hoře a tak neušla pozornosti diváků proměna města. Na rozdíl od současnosti jsou kulisou filmu oprýskané domy, zašedlé ulice. Nostalgickou vzpomínku vyvolala groteska Sen bratra Eufáše, který se odehrával na původním, dnes již neexistujícím koupališti.

K životním koníčkům Květoslava Mušky patřilo ochotnické divadlo a amatérský film

Květoslav Muška se se narodil 13. února 1947 v Kutné Hoře. „Většina jeho přátel a kamarádů ho znala především jako dlouholetého pracovníka v pojišťovnictví. K jeho životním koníčkům patřilo ochotnické divadlo a amatérský film,“ uvedl Bohumil Kučera, vedoucí kutnohorského Videofilm studia.  V roce 1962 se stal Květoslav Muška členem nově založeného filmového studia Závodního klubu SVA v Kutné Hoře. Spolupráce se Zdeňkem Vrbou, ale především s kameramanem a fotografem Jaromírem Procházkou, mu dala základ i k pozdějšímu vážnějšímu vystupování v tehdejší Filmové kronice města Kutné Hory. „Stal se jejím prvním redaktorem. V  roce 1971 patřil k zakladatelům „Kina amatérských filmů v Kutné Hoře,“ připomenul Bohumil Kučera s tím, že v listopadu 1989 mohli diváci Květoslava Mušku zahlédnout před kamerou kutnohorské filmové kroniky například v rozhovoru s Milošem Zemanem, tehdejším členem předsednictva Občanského fóra či páterem břevnovského kláštera Anastázem Opaskem.

Květoslav Muška zemřel 12. listopadu 2014. „Květa by nechtěl, abychom na něj vzpomínali se smutkem. A tak jsme si toto výročí připomenuli právě humorem typickým pro jeho působení v amatérském filmovém studiu SVA a později i Okresním kulturním středisku,“ dodal s dojetím v hlase Bohuslav Kučera.

Kino amatérských filmů uvede 26. 11. celovečerní film k 30. výročí sametové revoluce

Kino amatérských filmů letos v září po bezmála třiceti letech slavnostně obnovilo stálý provoz. Prvním hostem byl špičkový český animátor a výtvarník Jaroslav Nykl. Po večeru věnovaném vzpomínce na Květoslava Mušku je dále na programu v úterý 26. listopadu celovečerní film k 30. výročí sametové revoluce, který připomene rok 1989 v Kutné Hoře. Kino promítá v budově průmyslové školy, vchod od bývalých lázní ze Školní ulice. Vstup ZDARMA.

Pořadateli akce jsou Videoklub Kutná Hora, Videofilm studio Kutná Hora, VOŠ a SPŠ a JŠ Kutná Hora a Město Kutná Hora.

 

Autorem fotografií z promítání filmů v kině amatérských filmů ze dne 5. 11. 2019 je Vladimír Vrbický – Kutnohorský fotoklub z.s.

Snímky, na kterých je zachycen Květoslav Muška jako redaktor Kutnohorské filmové kroniky a jako herec jsou z archivu Bohuslava Kučery.

Monika Pravdová

Zavřít menu