Ve středu byla slavnostně otevřena v Tylově divadle divadelní minigalerie nazvaná „Setkávání U Tyla“. Stalo se tak o přestávce úspěšného představení Východočeského divadla v Pardubicích Balada pro banditu. Součástí rekonstrukce prostor prvního patra divadla byla i obnova původní vitráže, vznikl nový bar a posezení pro diváky.

.
Jako první z výtvarníků se divákům kutnohorského divadla představila paní Hana Richterová – sochařka, řezbářka a malířka, která svými díly rozzářila a zútulnila celý prostor prvního patra, dnes již tedy divadelní minigalerie. Myšlenka úpravy prvního patra se zrodila na přelomu roku 2013 a 2014 a vše se dalo do pohybu díky vypsání vhodného grantového programu, společně s MAS Lípa pro venkov se podařilo na rekonstrukci získat dotaci.
Práce na obnově původního Modrého salónku začaly 7. července. Součástí byla i repase a obnova vitráže, která je v Tylově divadle od otevření, tedy 81 let.  Celá vitráž byla rozebrána, vyčištěna, rámy vitráže, které se pod tíhou začínaly bortit, byly srovnány, obroušeny a následně znovu natřeny. Celá práce trvala necelé dva měsíce a vitráž byla v „novém kabátě“ na své původní místo vrácena 25. srpna letošního roku. Ale není to jen vitráž, která prošla obnovou. V sále původního Modrého salónku se změnilo vybavení. Dominantou je nový barový pult a posezení pro diváky. Prostor prvního patra se více otevírá návštěvníkům. Dalším krokem v obnově prvního patra byla rekonstrukce toalet – nové obklady, dlažba, vybavení a broušení původního teraca.
Ráda bych tímto poděkovala všem, kteří se na vytvoření divadelní minigalerie podíleli. Těšíme mě, že během tak krátké doby se podařilo vytvořit příjemné místo, které bude sloužit všem divákům Městského Tylova divadla. A věřte, že to není poslední rekonstrukce. Následovat bude bývalá Loutková scéna, která si svou obnovu jistě zaslouží. Během jednoho roku zde vznikne malá multifunkční scéna.

Veronika Lebedová, ředitelka Městského Tylova divadla

.

Nebyly nalezeny žádné obrázky

.

Zavřít menu