I v letošním roce ožije Kutná Hora o víkendu 25. a 26. června tradiční historickou akcí. Královské stříbření s podtitulkem „na počest císařského otce“ se letos zapojilo do oslav 700. let od narození Karla IV. Navíc akce letos oslaví jubilejní 25. narozeniny.

„Nejen to jubileum, ale také dlouholeté zkušenosti a reakce návštěvníků pro nás letos jsou impulsem pro několik novinek, na kterých pracujeme,“ prozradila PhDr. Světlana Hrabánková, předsedkyně sdružení Stříbrná Kutná Hora, hlavní organizátorka a autorka akce. Mezi ty první patří kurz, který účastníkům osvětlí, jak na výrobu gotického kostýmu. „Velmi si vážíme všech, kteří se akce účastní dlouhodobě a navíc si půjčují nebo pořizují kostýmy. Tyto návštěvníky také zvýhodňujeme sníženým vstupným. Pro ty, kteří by chtěli v kostýmu vyrazit, ale třeba nevědí, jak na to, jsme připravili zmiňovaný kurz,“ doplňuje Hrabánková.

Kurz „Tvorba gotického kostýmu“ proběhne v sobotu 16. dubna od 9.00 do 16.00 hodin na Hrádku, v sídle Českého muzea stříbra v Kutné Hoře. V dopolední teoretické části se účastníci dozvědí něco o oblečení v jednotlivých společenských vrstvách, hlavních znacích, materiálech a barvách. „Budeme se věnovat i jednotlivým částem oblečení jako jsou spodní košile, vrchní šaty, pláště, čepce, boty a doplňky. Budou k vidění některé realizované kostýmy, šperky a účastníci budou moci vybírat z připravených střihů a konzultovat své konkrétní záměry. Přednášet bude Vladimíra Vejmelková a Jitka Jelínková, tvůrkyně kostýmů Královského stříbření Kutné Hory,“ doplňuje Edita Dvorská, která je odpovědná za propagaci v ČMS a Královského stříbření.

Více informací na www.facebook.com/stribreni.cz, účastnický poplatek za kurz je 350,- Kč, účastníci se mohou registrovat na e-mailu dvorska@cms-kh.cz

Zavřít menu