Romeo a Julia dorazili na Panství pana Norise. Bylo to Naposled a poprvé, kdy s sebou měli Pruhované panenky a taky vírus. Když vešli, zjistili že je Milenka za dveřmi! Tajně se dohodli, kdo z nich bude Tahat čerta za ocas. Stvrdili to prostým Jelito, kopyto, platí to. A bylo jasno…

Takhle hravě se dají do příběhu poskládat názvy divadelních představení, která čekají na diváky 17. TyjátrFestu. Čtyřdenní maraton zábavy pro všechny generace se na kutnohorském předměstí Kaňk rozjede ve čtvrtek 18. srpna a potrvá až do nedělního odpoledne 21. srpna. Tenhle termín kolem 23. srpna je s kultovním letním open air fesťákem spojen už jednou pro vždy! Jde o narozeninový den pořadatele a zakladatele TyjátrFestu Václava Veselého. Rok co rok od léta 2000 tak Wendy přívětivě otvírá svůj dům, srdce a zahradu umění. A taky návštěvníkům a přátelům. Účinkující i diváci o své účasti na TyjátrFestu v Kutné Hoře hovoří vždy jako o nezapomenutelné události, kam se rádi chtějí vracet. Areál zahradního divadla se totiž v době festivalu stává křižovatkou setkávání lidí. Otevírá další možnosti vzájemné umělecké i lidské spolupráce a propojuje občanské aktivity.

Divácky osvědčené soubory se vracejí. Proč ne?

Co by to bylo za TyjátrFest bez Houslí! Oblíbenost některých divadelních souborů došla tak daleko, že si již mnozí návštěvníci nedokážou představit další ročník bez oblíbeného divadla v programu. Přestože se dramaturgie festivalu opírá o nepsané pravidlo každým rokem nabízet nové a nové účinkující, u některých dělá výjimku. Tím konkrétním případem je zmíněné brněnské Divadlo Do Houslí, ale také Túlavé divadlo ze slovenské Trnavy a po loňském vystupení i partička Neškvor.

Partnerství nemusí být registrované, když funguje

Je zdvořilé a potřebné upřímně poděkovat partnerům a sponzorům za podporu, kterou opakovaně, nebo byť jen pro jednou, poskytují ojedinělému uměleckému open air projektu s bohatou tradicí. TyjátrFest – festival divadla, hudby, filmů, výtvarného a dalšího umění letos vstupuje do sedmnáctého roku své existence a také díky podporovatelům je na tak vysoké úrovni a může se právem pyšnit zvučným jménem, znějícím široko daleko. Je znám a oblíben u diváků a návštěvníků, kteří za programem přijíždějí do Kutné Hory z různých míst českých zemí i ze zahraničí. Díky partnerství a podpoře mohou pořadatelé také letos připravit plejádu nejlepších umělců, kteří nabídnou lidem nevšední zážitek letošního léta.

Lidové tradice se festivalově ozvou z folklórní Telče

Zajímavým bonbónkem 17. ročníku TyjátrFestu bude vystoupení pětadvacetičlenného folklórního souboru Podjavořičan. Takový žánr se v minulých letech v programu neobjevoval. Takže je třeba si této příležitosti užít plnými hrstmi. V rámci projektu Ozvěny, kdy se prezentují zajímavé festivaly také v jiných městech České inspirace, zapsaných na seznam UNESCO, se diváci dočkají nefalšovaného folklóru a lidových tradic  z Telče. Podobně se kutnohorský TyjátrFest prezentoval v roce 2008 v Ozvěnách v Českém Krumlově. A loni jsme si na TyjátrFestu užili pantomimická představení v rámci Ozvěn Mime Festu z Poličky s neopakovatelným chlapečkem TýýJóó 🙂

Kouzla, čáry, magie kouzelnickou hůlkou, na jednokolce i světly

Tak pestrá vystoupení čekají na diváky v průběhu čtyř festivalových dnů. Úchvatnou show nabídne hned v úvodu při zahajovacím večer Novus Origo pomocí UV světel. Také bubny v rytmu samby a latinskoamerických karnevalů rozhoupou příchozí do pohodové nálady. S magií a skvělými kouzly a iluzemi přispěchá další, z televizních obrazovek známý umělec, Richard Nedvěd. Ohněm a veselými kejklemi pak prozáří noční zahradu žonglér Mitril.

Hudební jeviště bude patřit především mládí

Pozváním mladé popové hvězdy Voxela na hudební pódium přivítá TyjátrFest i dorůstající generace návštěvníků, kteří znají jeho hity z rádií a televizních obrazovek. Hudební scéna nabídne posluchačům také sólové vystoupení znojemské písničkářky Terezy Holubové a zpěvačky Bechy s kapelou Force Major.

A v parném létu Sněhurka?! Snad neroztaje

Pojďte se s námi vrátit do dětství, do dob, kdy každý z nás o něčem snil, kdy pohádky byly pro nás vším a my díky nim mohli být čímkoliv a kdekoliv. Na letní zahradu se vypraví Sněhurka a pohled na rozjasněné tváře dětí nám bude tou nejkrásnější odměnou. Můžete si nechat namalovat portrét přímo na obličej a pochutnat si třeba na cukrové vatě. Nedělní den bude patřit maličkým. Náhradou za to, že dospěláci měli tři předchozí dny o zábavu postráno.

Nad Kaňkom sa blýska, Slováci ožijú!

Účastí slovenských herců a divadla, po rozdělení společné země, pojednou získává TyjátrFest mezinárodní rozměr. Předloňský česko-slovenský divadelní projekt Jeden za všechny, v němž se moravské Divadlo Do Houslí spojilo se slovenským Túlavým divadlem z Trnavy a loňský Hamlet získali takový ohlas u publika, že si herci svá vystoupení nejen zopakovali v rámci ComebackFestu před startem dalšího TyjátrFestu, ale naši bratia sa vráti opäť. S provoláním Moji Češi mi rozumejú se na Kaňk od východních sousedů znovu chystají Jakub Nvota, Števo Martinovič, Lucia Hurajová, Štefan Richtárech a hlavně Romeo, Julia a vírus.

Prkno, co znamená svět a adopce na dálku

Jak ten čas letí… Je tomu pár let zpátky, co se pořadatelé s potěšením svěřili návštěvníkům, že mají pro účinkující zbrusu nové divadelní pódium. Prostorné, pohodlné, technicky dokonalejší, než původní plachta z části vojenského stanu, ukotvená na konstrukci z lešeňových trubek a dřevěných podlážek. Zub času je ale neúprosný a tak zjištění, že povrch scény je pro loňské divadelní dění již v havarijním stavu, dalo impuls k neprodlenému jednaní! Umělci 16. pokračování TyjátrFestu se tak premiérově prošli po novém povrchu jeviště. A jsou to prkna, co znamenají svět! Náročnost investice i následné údržby přiměla pořadatele ke zveřejnění nápadu, kterým je výzva: Adoptuj prkno. A báječní fanoušci TyjátrFestu nezklamali. Prkna k adopci jsou již skoro rozebrána, ale pár jich ještě zbývá. Možná bude mít někdo ještě chuť zvěčnit nějaký svůj vzkaz, myšlenku, pocit či jen své jméno na hraně prkna.

Při parkování buďte obezřetní! Myslete na riziko

Návštěvníci TyjátrFestu, proudící na kutnohorské předměstí Kaňk, dávají přednost dopravě svými automobily. Festivalový areál je totiž od centra města poněkud z ruky. Navíc na TyjátrFest cestuje velké množství lidí odjinud. Často z míst vzdálených stovky kilometrů. Chybějící prostor záchytného parkoviště pak může způsobit potíže ve chvíli, kdy řidiči odstaví svá auta v přilehlých a poměrně úzkých kaňkovských uličkách, aniž by brali zřetel na potřebnou průjezdnost. Pořadatelé proto nabádají a žádají řidiče, aby mysleli i na fakt, že cestou, kde parkují, může za záchranou života či majetku spěchat sanitní nebo hasičský vůz. K odstavení aut lze využít blízkých míst parkoviště u restaurace Na Pašince, u bývalé samoobsluhy či prostranství mezi kostelem svatého Vavřince a bývalou kaňkovskou radnicí.

Místo kempu u vody – permice a stan v dějišti festivalu

Organizátor a autor festivalu většinou na otázku, kam se chystá na dovolenou, říká – na TyjátrFest. A kupodivu má následovníky. Jenže zatímco je Václav Veselý v areálu doma, ostatní nadšenci si pořídí výhodnou permanentní vstupenku, staví stany v zahradě a zdarma tam kempují od čtvrtka do neděle. A že není kromě hadice a malého zahradního jezírka poblíž žádná voda? Nevadí. K dokonalému relaxu jim stačí program, z kterého můžou vybírat, jídlo a pítí, které mohou ochutnat a pohoda, legrace a radost, kterou mohou zažít. Ale pozor! Parcely pro stany jsou již takřka rozebrány.

Láska prochází žaludkem aneb Jídlo a pití z „plechovky“

Pořekadlo „Hladovej jak herec“ pro návštěvníky divadelního festivalu neplatí. A výraz Čerti je pro gurmány určitým zaklínadlem. Catering totiž nabízí speciality a domácí pochoutky. Již zmíněné buřty na černém pivě v nabídce doplní třeba i domácí havířské brambory s klobásou a zeleninou. Zavoní to opět z udírny klobáskami a z grilu připravenými steaky. A zapít se to sluší dobrým kutnohorským vínem či pivečkem, tentokrát přímo z pojízdné krčmy z Bráníka. Ke kávě nebudou ani letos chybět výtečné Marcelčiny koláčky. Také nabídka občerstvení z regionálním nádechem dělá festival mimořádným. Tak ať vám jídlo a pití z plechovky chutná! – Pardon; na vysvětlenou: nejedná se o konzervovanou stravu a nápoje. „Plechovka“ je slangový výraz pro občerstvovací stánek, umístěný v plechové garáži.

Suvenýry na památku bývají praktické a hodí se

Bývá zvykem sobě nebo někomu přivézt z výletu něco na památku. Takovým dárkům se říká suvenýry a takových bude letos v nabídce pro návštěvníky TyjátrFestu několik. V minulosti to byla třeba limitovaná edice kutnohorských vín se speciální vinětou, hlásající, že TyjátrFest zraje jako víno. Trička doplní také hrnečky a skleničky s vybroušeným znakem. Už při sledování programu si do nich můžete nechat nalít. Dalším praktickým dárkem v (doufejme) parném odpoledni, může být slamák ve festivalových barvách. A chybět opět nebude ani nejmenší kostým na světě – klaunský nos.

Je naprosto nezbytné, aby nebe bylo blankytné

Text písničky Hanky Zagorové bude asi nejprozpěvovanějším songem pořadatelů i návštěvníků v průběhu festivalu. Příjemné letní počasí, modrá obloha a sluneční paprsky, ohřívající festivalovou zahradu, se dokážou postarat o skvělou náladu a pohodičku. Mokrá varianta neexistuje. Zavřít TyjátrFest do nějakého sálu, je jako vyškubat pávovi pera z ocasu. Pokud by přec jen spadlo pár kapek deště, jsou pořadatelé opět vyzbrojeni a přiveni v tichosti rozeslat do hlediště pláštěnky, aby mohlo sledování představení nerušeně pokračovat.

Co je malé, to je milé. A doma je doma

Při některých představeních festivalových večerů je zřetelné, že kapacita 250 míst v hledišti už nedostačuje! Pořadatel však jakékoliv záměry, rady a návrhy, přestěhovat TyjátrFest někam do prostornějšího prostředí, odmítá. Vzájemná blízkost hostů v domácím prostředí zahrady a také jisté zázemí a „znalost terénu“, dělá tento festival tím, čím je. Takhle ho mají skalní příznivci a návštěvníci rádi. Jakoukoliv změnou by totiž TyjátrFest ztratil své kouzlo, díky němuž je tolik oblíben. Místo kaňkovského amfiteátru prý vyzařuje pozitivní energii, tolik potřebnou pro pohodové setkání při sledování festivalového programu.

Mým sousedům! Omluvenka a pozvání za kulturou

V zájmu o dobré mezilidské vztahy Václav Veselý oslovil své sousedy s omluvným lístkem: „Předem se omlouvám, že od čtvrtka do neděle ve dnech 18. až 21.srpna 2016 bude v sousedním objektu Kaňk 149 poněkud veselo. Moc prosím o vaši shovívavost a toleranci hlaholu bavících se, tleskajících a smějících se lidí, kteří navštíví program 16. open air festivalu TyjátrFest. Jako omluvu a snahu o dobré sousedské vztahy přijměte permanentní volnou vstupenku a pozvání za kulturou a zábavou přímo v sousedství vašeho domu. Snad vás připravený program pobaví a zpříjemní vám letní dny. Váš soused.“ Tak nevím: je bydlení v sousedství Tyjátrfestu nevýhoda, nebo výhoda?

Zážitky vám nikdo nevezme. Ale podělit se můžete.

Kolem TyjátrFestu se vytvořila početná komunita příznivců. Tento festival dělají tím, čím TyjátrFest je, především lidé, kteří ho milují, navštěvují, dále prezentují a mluví o něm. Je všeobecně známo, že dobré zboží se prodává samo. Žádná reklama v novinách, žádné plakáty, ba ani televizní spoty nedokážou to, co osobní doporučení od někoho, kdo sám okusil na vlastní oči a kůži. A tak prosba pořadatelů je na místě: Nebojte se podělit se svými zážitky s ostatními. Vezměte své přátele s sebou a dopřejte jim trochu nevšedních zážitků. A mluvte o tom. Třeba facebook je spolehlivá „drbna“, kde si o TyjátrFestu můžeme dlouuuze povídat.

https://www.facebook.com/groups/330574333695594/

https://www.facebook.com/events/651925741630070/

Tak na viděnou, přátelé!

tz

Zavřít menu