Hudební víkend v kutnohorském music clubu Česká 1 odstartují v pátek úderem deváté hodiny večerní kapely Simulantenbande a Vejfuk. Příchozí se mohou těšit na pořádnou dávku bluesové a bigbítové klasiky známé z repertoáru takových velikánů jako byli Muddy Waters či Rolling Stones.

Kořeny kapely Simulantenbande sahají do roku 1965, kdy se na přijímacích zkouškách na čáslavské gymnázium sešli Petr Vojtíšek a Jaroslav Hovorka.  Oba prošli už předtím rockandrollovým okouzlením, což bylo vidět na tom, že nosili účes „na blbečka“ a vlasy měli delší než jiní výrostci ve třídě. Ihned založili skupinu, což v té době byl jev celkem běžný. Ne každý však vytrval. Vojtíškovi a Hovorkovi se to ovšem podařilo a po letech peripetií, ano tím myslím například krátkou pauzu trvající několik desítek let, se oba původní spoluhráči sešli znovu a v letech 2006-2007 vykrystalizoval základ dnešní Simulantenbande. Proč Simulantenbande? Protože: Protože: Das ganze tschechische Volk ist eine Simulantenbande (předpokládám, že tuhle okřídlenou větu vojenského lékaře Grünsteina z Haškova slavného románu netřeba překládat) a navíc, kapelu dali dohromady dva lékaři. Zbytek mužstva tvoří jejich pacienti – simulanti. I ti lékaři však občas simulují. V pátek večer se ovšem všichni nechají uschopnit, aby mohli publiku v České 1 servírovat klasické bluesové standardy od velikánů jako byli Muddy Waters, Willie Dixon, Elmore James, Robert Johnson atd. a skladby Rolling Stones a Yardbirds, prapůvodních vzorů členů kapely v šedesátých letech.
.

Simulantenbande
Simulantenbande

Skupina Vejfuk působí na české scéně již mnoho let, dvacáté narozeniny oslavila v prosinci loňského roku. „Jak už název napovídá, je náš soubor složen ze samých primitivů, byť bluesových. Pro skupinu typický zoufalý stav mysli, je kompenzován vytrvalým opakování 3 akordů v nekonečném počtu kombinací,“ charakterizují sami sebe členové Vejfuku. Repertoárově jsou si Vejfuk i Simulantenbande velmi podobní, takže je-li Bigbeat a blues zejména šedesátých let hudbou vašeho srdce, neseďte v pátek doma, přijďte do České 1!


Vejfuk
Vejfuk

 

 

.

Zavřít menu