Páteční večer v Kutné Hoře patřil literatuře a setkání s osobnostmi české kulturní scény

V krásné a kulturní atmosféře kutnohorských míst jako je Městská knihovna, Dačického dům, GASK (Jezuitská kolej) nebo Hrádek (České muzeum stříbra), se dobré čtení poslouchá nejlépe. A to obzvlášť, když jsou knihy interpretovány příjemnými hlasy osobností, které jsou běžně k slyšení z televizních obrazovek nebo divadelních prken. Mezi takové osobnosti patřili Monika Zoubková, Jitka Nerudová, Marek Němec a Aleš Petráš, kteří se 10.5. zúčastnili Noci literatury v Kutné Hoře.

Literární happening organizují Česká centra ve spolupráci s EUNIC, zahraničními zastupitelskými úřady a nakladatelstvím Labyrint. Akci v našem městě zaštítila Městská knihovna Kutná Hora.

K slyšení byla současná evropská literatura. Posluchači si mohli poslechnout příběh o odtažitém vztahu matky a dcery v knize Navrátilka (Donatella Di Pietrantonio) v podání Moniky Zoubkové. Zapřemýšlet nad příčinou smrti třech polárníků, o nichž dnes už nikdo neví, v knize Expedice (Bea Uusma). Hlas této ukázce propůjčila Jitka Nerudová. Podívat se na bouřlivou situaci v Československu během šedesátých let, nám nabízí kniha Pražské jaro (Simon Mawer), kterou přednesl Aleš Petráš. A svět v hlubokých lesích ruské Sibiře, jen s knižními klasiky, vodkou a svými úvahami, ukázal Marek Němec s knihou V sibiřských lesích (Sylvain Tesson).

Posluchači měli tedy hojnou nabídku plnou zajímavých ukázek k poslechnutí. A jak se akce líbila samotným předčítajícím?

„Je to tady nádherné. Kunou Horu dobře znám, nejsem zde poprvé, nedaleko mám chalupu, a dokonce jsem se tu i vdávala. Takže já jsem nadšená a čte se tady moc hezky,“ říká Jitka Nerudová.

„Kutná Hora je krásné město, nedaleko mám babičku, takže jsem sem jako malý jezdil. Kutná Hora mě nepřekvapila, protože ji znám, ale vlastně mě pořád překvapuje, jak je nádherná. A prostor GASKU, kde předčítám, je fascinující, akustika je zvláštní, ale zpětná vazba od diváků je taková, že mi dobře rozumí a dobře slyší, takže to jsem rád,“ odpovídá na mou otázku Aleš Petráš.

A jaký mají předčítající vztah k ukázkám, které přednášeli?

„Vzhledem k tomu že jsem záskok za svoji nemocnou kolegyni, nebudu vám lhát, tak jsem se k této knize dostala včera. Ale chtěla bych si ji moc přečíst, protože si myslím, že je to velmi napínavé a poutavé čtení a doufám, že autorka nakonec záhadu rozlouskne. Jsem velmi zvědavá.“ Říká Jitka Nerudová o knize Expedice, kterou předčítala.

„Dostal jsem na výběr z několika ukázek, a nakonec jsem se rozhodl pro tuto knížku. Velmi mě zaujal autor, četl jsem s ním různé rozhovory, ale přiznám se, že knížku samotnou jsem zatím nedočetl. Mám to ovšem v plánu.“ Popisuje Aleš Petráš své motivy ke čtení ukázky z knihy Pražské jaro.

Příjemná kulturní atmosféra, dobré víno, zapadající slunce a hlasy výborných herců, předčítající zajímavou literaturu. I takto jednoduše by se dal tento happening v závěru shrnout.

Josef Stanislav Treml

Zavřít menu