3. ročník Vinobraní – Dožínek na zámku Kačina se uskuteční v sobotu 13. září. Opět se zde sejdeme na oslavě vinobraní a dožínek, která bude doprovázena bohatým kulturním programem. Kromě burčáku, budete moci ochutnat vína z produkce vinařů z Moravy, Čech i ze zahraničí.

.
Vinobraní ke znovuobnovené vinařské tradici na zámku Kačina a Dožínky na oslavu konce žní a podporu farmářů, zemědělských podniků a zpracovatelů ve zdejším kraji pořádá již potřetí Klub přátel vína v Kutné Hoře na zámku Kačina.
Na tomto jedinečném zámku má vinařství již více než tři století kořeny a s tím související tradiční slavnost vína –Vinobraní na Kačině. První  vinobraní se zde konalo již v r. 1847. Vždy se slavilo v areálu zámku a v přilehlé obci. Tento znovuobnovená tradice začala před třemi lety, kdy se uskutečnil první ročník, věnovaný panenské sklizni ročníku 2012. Pro většinu vinařů vinobraní zahajuje tu nejkrásnější část práce ve vinohradu – sběr hroznů, lisování, burčák – a práce skončí v listopadu, kdy většina mladých vín projde prvními degustacemi a ochutnávkami. Zámek slouží jako zemědělské muzeum a zemědělství má v tomto kraji hlubokou tradici. Dožínky, slavnost, kterou se ukončují žně, lze najít téměř ve všech zemědělských kulturách. Ve vyspělém zemědělství, které se často vyznačuje jednou převládající plodinou, představuje její sklizeň největší praktický zlom v průběhu roku: znamená konec období nouze a přechod k (dočasnému) nadbytku potravy.

Ročník třetí, 2014
Pestrá kulturní nabídka vychází vstříc všem skupinám návštěvníků vinobraní, od těch nejmenších dětských, až po zkušené vinaře. Věříme, že vinobraní bude i tento rok úspěšné, tak jako tomu bylo minulý rok, kdy ho navštívili tisíce návštěvníků. Na vinobraní proběhnou také oslavy konce zemědělského roku, proto při této příležitosti jsou zváni všichni zemědělce z okolí, abychom společně oslavili tzv. dožínky. Tímto spojením vzniká akce, která přitahuje mnoho návštěvníků, jak z řad laické, tak i odborné veřejnosti. O hudební složku slavností se letos postarají především Royal Dixieland Band, Kolínský Big Band s Leonou Machálkovou, Neřež či Beatles revival. Také letos dojde na spuštění vinné fontány jako za hraběte Chotka. Bohatý program čeká samozřejmě i na dětské návštěvníky. A jaké by to bylo vinobraní, kdyby scházela možnost degustovat již hotové produkty! Čeká na vás bohatý sortiment vín z Vinných sklepů Kutná Hora, Čech, Moravy a vlastně celého světa. Je toho samozřejmě mnohem víc, stačí nahlédnout do programu.

Také letos připravili pořadatelé pro zájemce bezplatnou kyvadlovou dopravu z Kutné Hory, Čáslavy a zpět. Jízdní řád najdete ZDE.

(tz)


Připomeňte si atmosféru loňského ročníku v naší fotogalerii…

Nebyly nalezeny žádné obrázky

 

.

Zavřít menu