Pozvánka: Vernisáž výstavy v sedlecké katedrále doplní 21. června koncert varhaníka Michala Hanuše a jeho studentů

Tým Římskokatolické farnosti Kutná Hora – Sedlec to nemá vůbec jednoduché. Do dětské výtvarné soutěže “Sedlecká katedrála jak ji vidíme my”, pořádané k desetiletému výročí Sedlecké katedrály, se přihlásilo rekordní množství tříd různého zaměření téměř všech kutnohorských škol. Úkolem dětských kolektivů bylo jakkoliv ztvárnit katedrálu Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele. Do tamního informačního centra doputovala různorodá díla, kromě obrazů i fotografie, keramika, malované sklo nebo 3D model. Kreativita a originalita všech zúčastněných je dechberoucí.

V pátek 21. června od 18:00 proběhne vernisáž k výstavě fotografií z knihy Splendissima basilica za účasti autora Libora Teplého, kde budou ke zhlédnutí na hlavním kůru a transeptu i výše zmíněná díla dětí a mládeže. Vernisáž bude doplněna koncertem varhaníka Michala Hanuše a jeho studentů. Návštěvníci se mohou těšit nejen na vizuální a hudební zážitek, ale i na nově upravený půdní prostor, který bude sloužit prezentaci děl umělců zejména z Kutné Hory a okolí. Pro tyto účely bude uzpůsobena lávka i svícení v půdním prostoru. Sedlecká galerie se poprvé ukáže veřejnosti právě při konání červnové vernisáže výstavy Splendissima basilica.

Ředitelka organizační složky farnosti Radka Krejčí dodává: “Prostor půdy má úžasnou atmosféru. Naše představa je taková, že bychom podkroví rádi nabídli zejména místním umělcům, popř. mladým začínajícím nadějím uměleckého světa. Výstava Splendissima basilica potrvá až do 28. října. Všechny srdečně zveme nejen na vernisáž, ale i na další akce konané během celého roku.

tz

 

Zavřít menu