Při úklidu předscény Tylova divadla v Kutné Hoře objevili pracovníci divadla a kutnohorští ochotníci vzácné několikametrové malované kulisy zřejmě i z doby otevření divadelní scény
Foto: TD

I když v době pandemie hlediště Tylova divadla v Kutné Hoře na řadu měsíců osiřelo, provoz v něm úplně neutichl. Nucené uzavírky využili pracovníci divadla a členové Ochotnického spolku Tyl také k důkladnému úklidu běžně nevyužívaných prostor. V nich se desítky let ukrývaly rozměrné malované kulisy, zřejmě i z doby otevření divadla.

Život divadla v době pandemie

„Naplánovaná představení jsme z důvodu pandemie přesouvali podle aktuálního vývoje situace. Některé termíny jsme měnili i pětkrát,“ uvedla Veronika Lebedová, ředitelka Tylova divadla. Po uvolnění vládních restrikcí chtěli být připraveni divadlo hned otevřít. Souběžně s tím začali připravovat program na novou sezonu.

Nucená uzavírka nabídla zaměstnancům divadla a ochotníkům příležitost k důkladnému úklidu prostor, kterých užívali jen zřídka. A tak při úklidu v předscéně objevili přímo poklady. V místech, kde byly řadu let neuspořádaně uložené kulisy a další věci, nalezli několikametrové malované kulisy pocházející patrně až z doby prvotního otevření divadelní scény. „Miroslav Štrobl se pokusí kulisy datovat pomocí dobových fotografií z kronik. Tylovo divadlo bylo otevřeno 12. listopadu 1933 hrou Jiříkovo vidění, ze které pochází i chalupa. Ta se v minulosti stala součástí scény při hře Tvrdohlavá žena. Také znovuobjevené kulisy by se měly opět stát součástí scény,“ konstatovala Veronika Lebedová. V plánu je představit je veřejnosti i při akcích, které budou uspořádány při příležitosti výročí divadla a Ochotnického spolku Tyl v roce 2023. Začátkem prázdnin byla také dokončena druhá etapa rekonstrukce fasády Tylova divadla.

Vstupenky zůstávají v platnosti

Nejen pracovníky divadla zasáhl letos v březnu odchod jevištního mistra a správce divadla Jiřího Růžičky. Jeho život byl spjat s divadlem více než 40 let. V divadle žil a pracoval. „Letošní divadelní sezonu věnujeme jeho památce,“ řekla ředitelka Tylova divadla. Připraven je bohatý program pro všechny generace. Uskutečnit by se měla také řada představení, která byla z důvodu mimořádných opatření odložena. „Zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti, i když je na nich uvedeno jiné datum,“ upozornila ředitelka divadla a dodala, že v případě potřeby je možné se informovat i na pokladně divadla. V současné době divadlo doprodává zbylou kapacitu na přeložená představení. Vstupenky je možné si zakoupit online, na pokladně divadla nebo v Informačním centru v Kollárově ulici.

Ochotníci chystají čtyři premiéry

„Letošní léto v Tylově divadle je docela hektické. Kutnohorští ochotníci zkoušejí nové věci,“ řekl Michal Trnka, programový pracovník a dramaturg Tylova divadla, a doplnil, že vedle reprízy Zítra to roztočíme, drahoušku chystá Ochotnický spolek Tyl v Kutné Hoře do konce roku další čtyři premiéry. První z nich je představení Pan Halpern a pan Johnson, které se pod režijním vedením Petry Wagenknechtové uskuteční 16. září na Malé scéně. Při příležitosti kulatého jubilea herečky Marcely Jirouškové uvedou divadelní ochotníci představení Penzion pro osamělé dámy pod režijním vedením Václava Veselého. Oblíbená Mikulášská pohádka s nadílkou by se měla uskutečnit 5. prosince a tradiční Silvestr s ochotníky je plánován na 31. prosince. Ve spolupráci s ochotníky připravuje divadlo i Noc divadel.

Abonenti budou mít pestrý říjen

„Pro letošní rok jsme abonentní vstupné nepřipravovali, dochází ještě program z roku 2020. Abonentním divákům jsme připravili trošičku perný říjen. Nebylo to záměrně. Sladit možné volné náhradní termíny divadel nebylo snadné. V říjnu se tak uskuteční hned čtyři z pěti plánovaných odložených abonentních představení. Divákům se omlouváme a doufáme, že nám představení už nic nepřekazí a že si to diváci společně s námi užijí,“ dodala Veronika Lebedová.

Podzimní divadelní sezona je připravena. „Teď už si jen přát, aby nám diváci zachovali přízeň, a hlavně abychom mohli hrát a nemuseli zase zavírat,“ dodal Michal Trnka.

Monika Pravdová

 

Zavřít menu