Již podeváté budeme slavnostně „probouzet“ turistickou sezónu v Kutné Hoře k životu, tentokrát se vydáme po stopách kutnohorských zvoníků a zvonařů. Matka příroda je vrtkavá, proto jsme letošní ročník posunuli již do téměř májového období. Probouzení Kutné Hory se tentokrát uskuteční v sobotu 26. dubna. ………

Komponovaný program účastníkům představí další z tradičních kutnohorských řemesel. Kromě stříbra se Kutné Hoře a jejím nejbližším okolí totiž těžily i kovy nezbytné pro výrobu zvonů. Kutnohorští zvonaři patřili mezi špičky tohoto oboru.
Program odstartuje v 15.30 hod. v Kině Modrý kříž, kde se bude již od 15. hodin promítat pásmo krátkých filmů o výrobě a historii zvonů. V 15.30 proběhne slavnostní zahájení, na které bude navazovat povídání o výrobě zvonů. Výkladu se ujme odborník na slovo vzatý, mistr zvonařského řemesla, Petr R. Manoušek. Poté se účastníci spolu s průvodci vydají na procházku historickým jádrem, při níž se dozví více o historii kutnohorského zvonařství a pověsti, které jsou s kutnohorskými zvony spojené. Procházkou účastníci dojdou až k jižní věži Jezuitské koleje. Ta bude od 16.30 do 17.30 mimořádně přístupná veřejnosti a tak si zájemci budou moci zblízka prohlédnout unikátní historické zvony z původní Barborské zvonice.
Komponovaný program bude pokračovat unikátním koncertem tzv. „Pražské mobilní zvonohry“. Zvonohra byla postavena v letech 2000 – 2001 ve spolupráci českého zvonařství Manoušek s holandskými a belgickými zvonaři a hodináři. Tento nástroj je jedinou mobilní zvonohrou ve východní Evropě a jednou z největších na světě. Nástroj je skutečnou „koncertní zvonohrou“, která odpovídá mezinárodním normám. Mechanická klaviatura je postavena bočně uprostřed zvonohry, takže zvony jsou rozmístěny pravidelně v celém prostoru, proto posluchači mohou při poslechu koncertu přímo sledovat hru carillonéra. Koncert začne v 17.30 hod. v zahradách Jezuitské koleje a potrvá přibližně dvacet minut. Probouzení zakončí Kutnohorští zvoníci, kteří v 18.00 hod. rozezní zvony v jižní věži Jezuitské koleje.
.
Probouzení 2014

.
Koncert zvonohry i celý program bude bezplatný. Zpoplatněn bude pouze vstup do jižní věže Jezuitské koleje. Na Probouzení Kutné Hory naváže společný charitativní koncert Městské hudby F. Kmocha Kolín a USPS Tyl z Kutné Hory v chrámu sv. Barbory. Na programu bude mimo jiné Pavlicova Missa Brevis. Po skončení koncertu následuje projekce na průčelí chrámu svaté Barbory uskupení The Macula.
Pořadatelem akce je Průvodcovská služba Kutná Hora s.r.o. Akce se koná za podpory Města Kutné Hory. Partnery projektu jsou Galerie Středočeského kraje (GASK), Městské Tylovo divadlo – kino Modrý kříž, Zvonařství Manoušek, Kutnohorští zvoníci a fotograf Jiří Coubal.

Světelné umění rozzáří Čechy, projekt Czech the Light odstartuje v Kutné Hoře! 
První informaci o tom, že letošní Probouzení vyvrcholí projekcí na chrám sv. Barbory jste již pravděpodobně zaregistrovali. Pojďme si nyní o projektu Czech the Light, jehož součástí kutnohorská projekce uskupení The Macula je, povědět trochu více.
V dubnu letošního roku odstartuje v České republice jedinečný kulturní projekt s názvem Czech the Light, který vyvrcholí festivalem světla Signal v Praze. Jedná se o sérii kulturních akcí v regionech inspirovanou konceptem festivalů světla. Projekt oživí veřejný prostor významných českých měst jako jsou Kutná Hora, Brno, Olomouc nebo Český Krumlov, a to prostřednictvím uměleckých světelných instalací, velkoformátových videomappingů na ikonické objekty české architektury, nebo workshopů na téma malování světlem.
První zastávkou Czech the Light je Kutná Hora, kde projekt přispěje k tradičnímu Probouzení Kutné Hory. Hlavní program Czech the Light začíná 25.  a 26. dubna v Kutné Hoře, kde odstartuje videomappingem na chrám sv. Barbory. Projekci s názvem „Spektrum“ zde představí české uskupení The Macula, které má v portfoliu mj. videomapping na Staroměstský orloj, kostel sv. Ludmily na pražských Vinohradech nebo muzeum města Liverpool, mezi 21. hodinou a půlnocí v cca patnáctiminutových intervalech. „Spectrum (z latiny, obraz, jako instance něčeho viděného) alegoricky analyzuje senzaci samotného obrazu a okamžik, který umožňuje proces inovace. Zaměřuje se na projev virtuálního světa v určeném fyzickém prostoru. Stříbro, jeden ze symbolů Kutné Hory, jehož základní vlastností je odrážet světlo a ve vyleštěném stavu zrcadlit skutečnost, nám poskytuje ideální možnost propojení s chrámem Svaté Barbory, dalším symbolem tohoto města. Výsledkem této syntézy je abstraktní grafické pojetí stříbra, jeho forem i jeho cesta časem,“ popisují svůj projekt sami tvůrci. Projekt Czech the Light bude po Kutné Hoře pokračovat v Brně, Olomouci a Českém Krumlově, menší doprovodné akce nebo workshopy malování světlem pak míří také do Hradce Králové, Plzně, Ostravy nebo Berlína. Série regionálních akcí CZECH THE LIGHT vyvrcholí v říjnu největší českou kulturní akcí, druhým ročníkem festivalu světla Signal, který vloni navštívilo v Praze téměř dvě stě padesát tisíc diváků.

(red)

 . 

Videomapping uskupení The Macula v Liverpoolu. 


.

Zavřít menu