První listopadový víkend ve znamení projektu Santini Immortalis

I v listopadu se mohou milovníci architektury, historie a Santiniho těšit na pestrý program celoročního celokutnohorského projektu Santini Immortalis. Tentokrát se však všechny Santiniho akce vměstnaly do jednoho jediného víkendu.    

Již v pátek 3. listopadu v 18:00 se v kostele Všech svatých s kostnicí bude konat Mše za Santiniho celebrovaná farářem sedlecké farnosti P. Pavlem Tobkem. O den později se od 18:00 přímo v sedlecké kostnici v duchu baroka rozezní harfa Kataríny Ševčíkové a viola Evy Mokré.

Taktéž v sobotu 4. listopadu se v 16:00 v Galerii Středočeského kraje o barokním umění rozhovoří znalkyně baroka Petra Oulíková. Na stejný den je naplánován i fotografický workshop pod taktovkou kutnohorského fotografa Ondřeje Soukupa. Kromě teoretické části, která se bude odehrávat v Galerii Středočeského kraje, se jeho účastníci mohou těšit i na praktickou část – focení v prostorách jezuitské koleje a sedlecké katedrály. Výsledkem celodenního workshopu pak bude i společná výstava vybraných fotek v prostorách GASK a katedrály Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele, která bude zahájena v prosinci.

Listopadový „Santiniho víkend“ uzavře nedělní prohlídka sedlecké kostnice, kterou provází archeolog Filip Velímský. Zaměří se přitom na ty části sedlecké kostnice, jejichž autorem je (nebo by mohl být) právě architekt Jan Blažej Santini Aichel.

Projekt Santini Immortalis pomalu spěje ke svému vyvrcholení, neboť 7. prosince to bude přesně 300 let, co tento jedinečný architekt zemřel. Právě na tento den je také naplánován Závěrečný koncert Pardubické filharmonie na počest života a díla Jana Blažeje Santiniho, který se bude konat v refektáři bývalého sedleckého kláštera. Vstupenky na toto velkolepé hudební rozloučení nejenom s barokním architektem, ale i s rokem plným Santiniho, jsou od 3. listopadu v prodeji na webu sedlecké farnosti www.sedlec.info a přímo v Informačním centru Sedlec.

tz, foto: Ondřej Soukup

Zavřít menu