První podzimní paprsky přišly do sedlecké katedrály se zpožděním

Ve středu 22. září začal podzim a poprvé se v katedrále Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele konala první Podzimní rovnodennost. Organizátoři jen odhadovaly, kdy a zda vůbec první podzimní paprsky ozáří oltář tak, jak tomu bývá při Jarní rovnodennosti. Nakonec paprsky přišly, ale až po skončení kulturního programu, o který se staral moderátor Vojtěch Poživil, varhaník Viktor Darebný a cellista Jan Drahota.

Celý den bylo spíše pod mrakem a nezdálo se, že by se mraky roztrhaly a bylo tak možné sledovat putující sluneční paprsky v sedlecké katedrále. Kolem 17:00 hodiny však slunce začalo nesměle probleskovat a občas ozářilo hlavní loď katedrály. Když se kolem 18:00 hodiny návštěvníci programu začali pomalu rozcházet, nastalo to, na co všichni čekali. Slunce po putování katedrálou novogotický oltář v presbytáři katedrály přece jen ozářilo. A bylo to stejné, jako tomu bývá na jaře, silné a nezapomenutelné.

Organizátor akce – Římskokatolická farnost Kutná Hora – Sedlec vyhlásila první ročník Podzimní rovnodennosti s tím, že neví, co čekat. Po tomto zážitku zvažuje, že naváže na tradiční Jarní rovnodennost a i na podzim dveře katedrály k sledování putujícího paprsku otevře.

Stejně jako na jaře, tak i při Podzimní rovnodennosti bylo možné dobrovolným vstupným přispět na charitativní projekt, a to na Záchranný kruh Oblastní charity Kutná Hora. Marcela Mommersová specialistka komunikace a PR Oblastní charity k projektu dodává: Uživatelé služby žijí v domácnostech mezi čtyřmi stěnami a nemají mnoho možností zapojit se do pracovních činností. Zdravotní handicap jim neumožňuje práci v běžném pracovním prostředí. V přízemí budovy Centra Přístav chceme otevřít rychlé občerstvení a veřejné toalety. Zde budou probíhat nácviky uživatelů služeb, které rozvíjí pracovní a sociální dovednosti a návyky.“

Radka Krejči, foto R. Krejčí, pra

Zavřít menu