Santini – neuvěřitelné divadelní představení v prostorách dokonalé architektury

Jak už název divadelní hry napovídá, vzdává hra hold geniálnímu baroknímu architektovi a jeho sakrálním stavbám. Divadlo JEDL se nezaleklo velkého tématu, ani prostoru sedlecké katedrály. A tak v dokonalé architektuře ještě více vyznělo dokonalé divadelní dílo, které už kromě již zmíněné architektury, skvěle využilo hereckého talentu Miroslava Königa a Lucie Trmíkové. Tam, kde slova nestačí, nastupuje hudba, kterou přímo ke hře zkomponoval Jan Dohnal. Ale i úplně tiché pasáže jsou silné, protože kulisa první stavby, kterou Santini ve svých 25 letech projektoval, je sama o sobě dech beroucí.

Miroslav König je v roli Santiniho přesný, přesvědčivý, uvěřitelný, těžko si v roli génia představit kohokoliv jiného. Scénář Lucie Trmíkové je mnohoznačný, plný různých vrstev a vyhrocených dialogů. Trubka Ladislava Kozderky a varhany Jana Dohnala dialogy obou herců doplňují a na dálku s nimi komunikují. Po Santiniho otázce „Dostanu rozhřešení?“ odpoví dosud tichá trubka tak silně, až vyleká. A závěrečný smuteční pochod trumpetisty boční lodí katedrály celou hru melancholicky uzavírá. Tato vzájemná symbióza všech čtyř protagonistů je dílem režiséra Jana Nebeského, jehož režie dává všemu a všem vyniknout, aniž by však cokoliv převažovalo. Vše je v symbióze, přesně tak jako Santiniho architektura.

Divadelní spolek JEDL sehrál premiéru v katedrále Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele 3. července. Hra dostala velmi kladné hodnocení od divadelních kritiků a dočkala se vřelého přijetí od diváků. Říjnová repríza ve stmívající se katedrále neztratila nic na své působivosti, naopak světlo zapadajícího slunce hře ještě přidalo na síle. Světlo je totiž nosným tématem nejen divadelní hry, ale i všech Santiniho staveb. A odcházející Santini ve světle odcházejícího slunce je prostě symbolický.

Ambicí divadelního spolku JEDL je sehrát tuto jedinečnou hru i v dalších Santiniho stavbách a připomenout tak 300 let od úmrtí Jana Blažeje Santiniho. Poslední repríza letošního roku přímo v sedlecké katedrále se koná v sobotu 2. října, ale divadelní spolek JEDL přislíbil se do Kutné Hory vrátit i příští rok. A je na co se těšit!

RDK, foto: Dagmar Sobotková

Zavřít menu