Kutnohorská nemocnice pořídila z dotace města anesteziologický přístroj na operační sál

Kutnohorská nemocnice využila milionové dotace od města Kutné Hory k zakoupení moderního anesteziologického přístroje na jeden ze tří operačních sálů. Jak uvedl Karel Rakovský z firmy Saegeling Medizintechnik, který společně s kolegou přístroj v nemocnici 10. září instaloval, je to přístroj Leon plus od německé firmy Löwenstein. Vybaven je dvěma monitory, na nichž mohou lékaři sledovat životní funkce pacienta, hloubku uspání a další informace. Výhodou přístroje je regulace množství anesteziologických plynů.

Lékařská věda se neustále vyvíjí a s tím souvisí i technologický pokrok přístrojového vybavení. „Nový anesteziologický přístroj odpovídá požadavkům jednodenní chirurgické péče, kterou kutnohorská nemocnice poskytuje. Na moderních přístrojích dokážeme snížit spotřebu inhalačního anestetika, nastavit minimální průtoky. Tím, že spotřebujeme méně inhalačního anestetika, pacient se rychleji vzbudí, nemá nežádoucí účinky po zákroku,“ konstatoval doktor Pavol Dovjak, lékař anesteziologicko-resuscitačního oddělení a oddělení následné intenzivní péče,  a dodal, že speciálně u jednodenní chirurgie je důležité rychlé zotavení pacienta po zákroku, aby mohl co nejdříve odejít domů.

Kutnohorská nemocnice má tři operační sály, pravidelně využívají dva z nich. Každý sál je vybaven anesteziologickým přístrojem. Jak připomenul doktor Pavol Dovjak, ještě před rokem byly využívány k uspávání pacientů přístroje, které sloužily již více než dvacet let, což je rarita. „Ve spolupráci s kolínskou nemocnicí byly vyměněny za mladší plně funkční přístroje, nicméně jsou více než 10 let staré,“ podotkl doktor Dovjak a doplnil, že novým přístrojem by nemocnice chtěla vybavit i druhý operační sál. „O zapůjčení přístroje jsme v jednání s naším nadřízeným pracovištěm, anesteziologicko-resuscitačním oddělením Oblastní nemocnice Kolín. Stejně tak máme od července k dispozici nástroj na zajištění dýchacích cest u obtížné intubace,“ řekl doktor Dovjak.

V době pandemie byly plánované výkony odloženy z nařízení vlády ČR, lůžková kapacita jednodenní chirurgie sloužila pacientům s covidem. Od května 2021 znovu operační sály slouží naplno svému účelu. Týdně tam provedou kolem dvaceti operačních zákroků.

„Doufáme, že se podaří postupně obnovit i ostatní přístrojové vybavení operačních sálů a anestezie,“ dodal doktor Pavol Dovjak s tím, že obměnu by potřeboval ultrazvukový přístroj, který je na sále nezbytný.

Monika Pravdová

Zavřít menu