Součástí vernisáže tvůrčích výsledků jubilejního ročníku sympozia Jenewein Kutná Hora bude i koncert tří kapel na Palackého náměstí
Účastníky letošního ročníku sympozia v Kutné Hoře v červenci přivítal spolu s Alešem Rezlerem i místostarosta Kutné Hory Vít Šnajdr.

Vernisáž tvůrčích výsledků letošního XX. ročníku Sympozia současného výtvarného umění Jenewein Kutná Hora bude zahájena v Galerii Felixe Jeneweina města Kutné Hory v Sankturinovském v pátek 28. srpna od 17 hodin. Součástí programu bude od 18.30 do 22 hodin i koncert tří kapel na Palackého náměstí.

Výzvu reagovat přímo v historickém prostředí Kutné Hory na výlučnost introvertního malířského a kresebného díla Felixe Jeneweina letos přijali Jozef Čižmár, Jiří Kuděla, Adriana Sarnová, Gabriela Slaninková a Leoš Suchan. Dočasným ateliérem se umělcům začátkem července staly prostory bývalé zámečnické dílny v Nádražní ulici.

Úvodního slova při vernisáži se ujme ředitel galerie Aleš Rezler. Při příležitosti zahájení výstavy jubilejního ročníku sympozia a také jako příspěvek k letošním oslavám 20 let od zápisu města na listinu UNESCO, pořádá galerie od 18.30 do 22 hodin na Palackého náměstí koncert tří kapel. Vystoupí One Roast and the Others blues band, Hot Tamales a Detox.

Jak se současným výtvarným umělcům podařilo vypořádat se zadaným tématem se bude moci veřejnost seznámit do 30. září. Výstava je otevřena denně od 9 do 12 a od 12.30 do 17 hodin.

Monika Pravdová

Polská kapela DETOX byla založena v roce 1996. Od té doby odehrála stovky koncertů, vystupovala na takových prestižních místech jako Kongresový sál nebo Národní divadlo ve Varšavě, spolu s hvězdami jako Perfect, Lady Pank, Dżem, Wilki a mnoho dalších. Vystupovali v Itálii, Německu, Francii a České republice. DETOX hraje polské a zahraniční covery v profesionálním podání, které zaručuje kvalitní hudební vzdělání všech členů kapely. – Frontman kapely, zpěvák a kytarista Tomáš Krawczyk je absolventem Státní hudební školy W.Źeleňskiego v Krakově. Kytarista Kuba Mrajca absolvoval hudební obor na Slezské univerzitě, mimoto prošel též školením zvukaře. Basista Bartoloměj Krawczyk je absolventem Jazzového institutu v Katovicích. Perkusista Richard Rechulicz hraje na bicí od dětství a prošel úplným hudebním vzděláním, jež zakončil na hudební akademii v Krakově. Detox je známý nejen na domácí krakovské scéně, na menších scénách i velkých stejdžích, ale i z nejrůznějších pořadů v polském rádiu a televizi.
Hudební uskupení HOT TAMALES účinkuje od roku 2015. Vlastním způsobem navazují na blues, jazz nebo gospel, ale nepřibližují se zcela těmto konkrétním žánrům, naopak jsou stále otevření novým horizontům. Poté co skupina získala mnoho ocenění v Polsku a to hlavně na bluesových festivalech, reprezentovali Polsko na Evropské Blues Challenge 2017. V Kutné Hoře, kde jsme je mohli slyšet již dříve v místním Blues Café, letos vystoupí ve složení Eliza Sicińska – zpěv, Gregorz Kosowski – akustická kytara a Łukasz Pietrzak – harmonika.
Předkapelou obou těles je pětičlenná bluesová kapela ONE ROAST AND THE OTHERS, kterou uvidíme v Kutné Hoře po tříleté odmlce. V repertoáru má především bluesové standarty – J.J.Calea, W.Dixona, J.Bonamassy, aj., které podává s dostatečnou mírou živelnosti a vlastního smyslu pro interpretaci. V kapele hrají: Marian ANGELKOV – zpěv, kytara; Roman ČERMÁK – kytara; Josef KRČIL – bicí; Stanislav KUBA – basová kytara; Aleš REZLER – foukací harmonika.
Zavřít menu