Jak jsme již informovali, Svatomartinské hody se letos z původně jednodenní akce mění na celotýdenní festival gastronomie a zábavy v Kutné Hoře. Dnes přinášíme podrobnosti o programu festivalu, včetně nabídky jídla a pití jednotlivých restaurací.

.
V minulých letech byly Svatomartinské hody v Kutné Hoře směřovány pouze k jednomu dni a byly spojeny především s představením mladých Svatomartinských vín v Jezuitské koleji (GASK). Letošní koncept počítá s delším časovým úsekem, konkrétně od úterý 11. listopadu do svátečního pondělí 17. listopadu. V následujícím článku přinášíme program i některé tipy na výlety či vycházky v době Svatomartinského týdne 2014.

Kdy a kde to začne?
No přeci 11. 11. v 11. hodin a 11 minut v sídle Vinných sklepů Kutná Hora s. r. o., tedy v klášteře Řádu sv. Voršily. Tady společně otevřeme to pravé letošní Svatomartinské víno! Znalci již jistě vědí, že známku Svatomartinské 2014 získala letos tři vína z kutnohorského vinařství Müller Thurgau, Svatovavřinecké a Svatovavřinecké rosé.
Po celý Svatomartinský týden se bude vařit, smažit, péct a dusit svatomartinská husa na všechny možné způsoby ve vybraných kutnohorských restauracích. Takže po degustaci Svatomartinského vína můžete vyrazit do jedné z nich na oběd. Co dál po dobrém obědě? Doporučujeme vyrazit do Jezuitské koleje, druhá největší umělecká galerie v České republice „GASK“ skrývá mnohé poklady a dokonce se můžete zúčastnit workshopu na téma symbolika! Jestli s sebou vezmete své ratolestí, tak pro ty je určen výtvarný program „GASK dětem“. Nebo raději vyrazíte na Svatomartinský lampionový průvod?

Úterý 11. 11 | 11:00 hod. SLAVNOSTNÍ OTEVÍRÁNÍ SVATOMARTINSKÝCH VÍN. Vinné sklepy Kutná Hora, Jiřího z Poděbrad 288. Více…

Úterý 11. 11 | 11:11 hod. SLAVNOSTNÍ OTEVÍRÁNÍ SVATOMARTINSKÝCH VÍN VE VINNÉM SKLEPĚ BARBORA. Vinotéka u sv. Barbory, Husova 144, Kutná Hora.

Úterý 11. 11 | 17:00 hod. SVATOMARTINSKÝ LAMPIONOVÝ PRŮVOD. Sraz před Arciděkanstvím Kutná Hora. Zveme zejména rodiny s dětmi, ale průvod je určen každému, kdo se chce zamyslet nad odkazem svatého Martina z Tours. Na programu se podílejí studenti Církevního gymnázia Kutná Hora, děti z Církevní mateřské školy sv. Jakuba a klienti Oblastní charity v Kutné Hoře. Průvod bude směřovat do chrámu sv. Barbory, kde vyvrcholí živým obrazem s výjevy ze života sv. Martina. Více…

Ve středu 12. 11. si můžete přispat a pak vyrazit po stopách stříbrné horečky v Kutné Hoře. Cestou určitě navštivte starobylý Hrádek, kde se můžete vydat i do opravdového středověkého stříbrného dolu. Po obědě zajděte ještě do Vlašského dvora. V někdejší centrální bance středověku Vám vysvětlí, jak to bylo s prvním „středověkým Eurem“ a také nahlédnete míst, kde se psaly české dějiny. Večer můžete vyrazit na jedinečný koncert skupiny Rybičky48, ale pozor, lístky mizí před očima! Pokud Vám to nevyjde, tak dejte šanci místnímu kinu. Anebo můžete jen tak posedět v některé z místních hospůdek.

13. 11.
 vyrazte třeba do Sedlce, klidně podél říčky Vrchlice pěšky, nebo autobusem. Prohlídka sedlecké katedrály bude bavit i Vaše malé sviště. Proč? Inu kde jinde Vám v kostele promítnou animovaný film o historii místního opatství, u kterého se bude smát i dospělák? Návštěva nedaleké Kostnice rozhodně není děsivým zážitkem, ale setkáním se symbolikou, kterou už jsme pozapomněli. A když se odtamtud vydáte na kopec Kaňk, tak se můžete do okolí rozhlédnout z místní bezbariérové rozhledny a klidně můžete zůstat i na oběd. Odpoledne jsou ve městě vernisáže dvou výstav, ty byste si neměli nechat ujít a večer? Co třeba recitál Jana Kryla v kostele sv. Jana Nepomuckého?

14. 11.
 doporučujeme začít procházkou údolím Vrchlice a cestou zpátky návštěvu chrámu sv. Barbory. Večer máte opravdu rozmanitý výběr, od Shakespeara a jeho Zkrocení zlé ženy v Městském Tylově divadle až po koncert kultovní dvojice Čokovoko v hostinci u Dačického.

.
Hlavní program 15. 11. 2014 v prostorách Jezuitské koleje /GASK/

V pravé poledne začnou ty správné Svatomartinské hody v Jezuitské koleji! V rozlehlých prostorách Jezuitské koleje, v nichž sídlí Galerie Středočeského kraje (GASK), proběhne degustace Svatomartinských vín a ochutnávka specialit ze svatomartinských hus. V refektáři můžete ochutnat desítky vzorků mladých vín nejen z kutnohorských vinic, ale také vína moravská. Na jídelníčku budou takové vyhlášené pochoutky jako uzená husí prsa s hruškovým salátem, husí prsa s houbami „alla cacciatore“ či tartaletka s pomalu pečeným husím masem, na vinných listech a majoránce s nudličkami z bramborového těsta. Chybět ovšem samozřejmě nebude ani husí klasika, pečená stehna s knedlíkem a zelím.
Pro zájemce proběhnou během hodů přednášky s odborníky na téma „Mladé víno a zdraví“, „Svatomartinské tradice“, „Vinohradnictví a vinařství“. K dobré náladě budou postupně hrát skupina Bon Swing, Cimbálová muzika Kyjovsko a harmonikář Michal Karban. Pokud se budete chtít během degustace trochu protáhnout na čerstvém vzduchu a dozvědět se něco víc o stříbrném městě, tak se připojte k mimořádným komentovaným prohlídkám města, která na tento víkend připravila Průvodcovská služba Kutná Hora. Začíná se v 11.00 a ve 13.00 hod. ve Vlašském dvoře. Večer můžete zůstat v Jezuitské koleji ještě na koncert muzikálových melodií v podání Oldřicha Kříže a jeho hosta, nebo můžete zařádit s Krucipüskem v klubu Česká.

V neděli 16. 11. se Vám asi nebude chtít vstávat, to nevadí, polštářová bitva vypukne až ve dvě hodiny odpoledne. Mimochodem, máte doma plyšového/dřevěného/plastového koníka? Vezměte ho do Kutné Hory na výlet. 16. 11. se totiž pokusíme o největší sraz koníků všech tvarů a velikostí (kromě těch živých) a možná se nám podaří i zápis do české knihy rekordů. Večer můžete zajít do místního kina a užít si klidný prodloužený víkend.

Pro skalní příznivce historie dodáváme, že v pondělí 17. 11. Průvodcovská služba Kutná Hora připravila speciální komentovanou prohlídku města na téma „Kutnohorské školství“.

(tz)

.
Připomeňte si atmosféru loňských Svatomartinských hodů v naší fotogalerii…

Nebyly nalezeny žádné obrázky

.

Menu kutnohorských restaurací v týdnu od 11. do 17. listopadu

Kutnohorský kulturní kalendář – listopad 2014

Program kina Modrý kříž – listopad 2014

 

.

Zavřít menu