Třetí streetartový festival Město=Galerie startuje již tento čtvrtek

Třetí ročník streetartového festivalu s názvem MĚSTO = GALERIE bude zahájen ve čtvrtek 4. července od 18 hodin v kavárně Blues Café v Jakubské ulici. Organizátoři, kterými jsou kurátor a autor festivalu Lukáš Kladívko, Jakub Jandora a Kutnohořan Martin Starý i tento rok zvou veřejnost na krátkou prezentaci projektu a pozvaných výtvarníků, po které bude následovat volná debata.

TVORBA MURÁLŮ
Na čtyřech vybraných a připravených místech začnou vznikat velkoformátové malby, tzv. murály a prostorové instalace. Například v Dolní, Lučanské, Vítězné ulici a u Lorce. Plochy jsou vybrány na základě dohody s majiteli a na tvorbě se budou podílet umělci z Čech, Slovenska a Kanady.

„Dlouho jsem přemýšlel o motivu pro tuto příležitost. Nyní mám předlohu, podle které budu tvořit, již připravenou,“ řekl Juraj Ďuriš ze Slovenska, který bude tvořit „na trafačce“ v Dolní ulici. Podle jeho slov budou jeho nosným motivem fotbalové figurky zahalené v plastových obalech. Tímto motivem spojuje hru s tématem plastů a ekologie.

Letos se do festivalu zapojí také kutnohorský výtvarník Andrej Németh Endre, který neprozradil bližší plány ke svému dílu. Bude tvořit v prostoru Lorce, jak říká „pro potěšení očí i duše“.

„Výběr vhodných ploch a dohoda s majiteli objektů není úplně jednoduchá věc, nicméně i tak se podařilo připravit vhodná místa, která získají prostřednictvím maleb zase novou energii,“ řekl spoluorganizátor festivalu Martin Starý (Město pro lidi).

GRAFFITI JAM A LOOP COLORS STREET ART WORKSHOP PRO VEŘEJNOST:
sobota 6. července od 12 do 18 hodin

Vyvrcholením festivalu bude v sobotu 6. července od 12 do 18 hodin graffiti jam v pivovaru s dalšími autory a workshop pro širokou veřejnost. Během tohoto workshopu budou moci návštěvníci například obdivovat tvorbu mladého a nadějného Kolíňáka, který tvoří pod jménem Iamrushdog. Ten se již pět let věnuje výtvarné technice vycházející z graffiti s názvem calligraffiti a patří v tomto oboru ke špičce v ČR. Další show předvedou Genoe a Phoe, kteří „posprejují“ nákladní vůz kutnohorského pivovaru.

V loňském roce měla tato část festivalu velký úspěch, a to nejen u dospělých, ale především u dětí, které si mohly zdarma vyzkoušet práci s barvou, fixy a tvorbou vlastního graffiti. Letos je na programu tvořivá dílna výroby 3D obrázků z polystyrenu. Tvořivou atmosféru podpoří DJ´s a rappeři na Funk the juice stage. Svým setem přispěje i dj a rapper Kubeat.

 

MURÁLY a INSTALACE – AUTOŘI A MÍSTA:
4. – 7. července (tvorba bude probíhat průběžně dle počasí)

       1. David Strauzz (Kanada): ulice Lučanská
Narodil se v Kanadě, studoval BealArt College. Je rezidentním umělcem Pragovka Art Districtu. „Mým cílem je abstrahovat postavy a portréty a vyzvat diváky, aby se zbavili izolace a                osobních zábran a hledali pravdu a pravost v každém díle a zároveň uplatňovali svou vrozenou schopnost vytvářet smysluplné vztahy s lidmi a uměním prostřednictvím přímého kontaktu a  interakce.“

  1. Juraj Ďuriš (Slovenská republika): ulice Dolní
    Poprvé maloval sprejem v roce 2007. V roce 2010 začal studovat malbu v Brně a před dvěma lety dokončil studium v Bratislavě. Od té doby žije a pracuje v Praze. Většinu roku se věnuje malbě obrazů, v létě maluje na stěny. Jeho tvorba je většinou konkrétní, jedná se o jeden hlavní motiv. V loňském létě tvořil murály s tématem formule. Bavilo ho formovat a formulovat. Podle něj se jedná o dokonalé spojení obsahu – formy – formule.
  2. DERK (ČR): Vítězná 409, u Planet Music Club
    Stavební kámen známé BKP crew. Tajemné impulsy vyšších sil a touha realizovat idealistické sklony Ducha, vedly Derka k prvním graffity pokusům již v roce 1996. V průběhu času procházel postupným vývojem, začal zapojovat geometrické prvky, neviditelné „něco“, světlo a v současné době pomalu nalézá svou cestu. Typický je pro něj smysl pro detail.
  3. Dave Dab a Andrej Németh: U Lorce 39, prostorové instalace u Loreckého rybníka
    Dva místní umělci Dave Dab (Poděbrady) a Andrej Németh (Kutná Hora *1942) budou tvořit u Loreckého rybníka. Andrej Németh Endre je tak zvaně renesanční umělec. Pochází z Maďarska, celý život žije v Kutné Hoře, účastní se uměleckých sympózií po celé Evropě. Pracuje se dřevem, sklem, uměleckým smaltem, věnuje se grafice, designu, keramice, maluje a vynalézá, spojuje i nespojitelné.

GRAFFITI JAM A LOOP COLORS STREET ART WORKSHOP, AFTERPARTY:
7. července, Pivovar Kutná Hora, 12 – 18 hodin

Iamrushdog
Mladý nadějný talent v oboru CALLIGRAFFITI. Umělec původem z Kolína se tomuto druhu umění věnuje 5 let a v současné době patří ke špičce v tomto směru v České republice.

PHOE
Jeden z předních ikon českých graffiti. Svérázný autodidakt, jenž drží svůj styl už přes 20 let. Klasické graffiti jsou pro něj svaté a nekompromisně šíří jeho odkaz dál. Jeho motto je „spray a zeď“.

Genoe

Představitel nejstarší generace writters v ČR. Počátky jeho tvorby sahají do roku 1993. Stále aktivní ve svém zkoumání možností, které graffiti skýtá. Inspiraci nehledá, ale vytváří. Jeho graffiti lze nalézt podél jeho cesty světem.

Kves
Graffiti writer, který svůj náklon k vizuálním kořenům graffiti posouvá až na samou dřeň podstaty tohoto odvětví a reprezentuje klasický pohled na věc. Stavební kámen známé BKP crew.

Sorne
Graffiti writer a Kvesův parťák, jenž svůj styl prohlubuje směrem od klasických graffiti NY stylu až po pestrobarevné, částečně abstraktní formy inspirované džunglí. Další stavební kámen známé BKP crew.

Organizátorem streetartového festivalu s názvem MĚSTO=GALERIE je Woodoo Session – sympozium umělecké tvorby ve veřejném prostoru. U jeho zrodu stál Lukáš Kladívko a tyto tvůrčí happeningy probíhaly od roku 2007 v Poděbradech. Název vznikl díky využívání základního stavebního materiálu – dřeva, které se kombinovalo s vizuálním uměním pocházejícím z graffiti a streetartu. Vyvrcholením poděbradských ročníků byla účast a tvorba emeritního profesora akademického sochaře Kurta Gebauera – českého výtvarníka a vysokoškolského pedagoga. Každoročně se streetartového festivalu zúčastní několik významných autorů z různých koutů České republiky i Evropy (Německo, Francie, Rusko, Rakousko). Sami organizátoři vnímají tento festival jako happening – prostor pro mimořádné shromáždění, setkání autorů i propojení s veřejností, sdílení myšlenek, ovlivňování a vzájemnou INTERAKCI.

Edita Dvorská, red

Fotografie z loňského ročníku festivalu. Foto: pra

Zavřít menu