Objektivem Kutnohorského fotoklubu, z.s.: Královské stříbření navštívilo letos více než devět tisíc návštěvníků, novinkou byla příprava korunovace Žofie Bavorské
Foto: Luboš Jelínek

Letošní Královské stříbření přilákalo o víkendu 22. a 23. června do Kutné Hory více než 9.600 lidí. „Akci navštívilo 6.237 platících diváků, což je o 942 více než v loňském roce,“ uvedla Edita Dvorská z Českého muzea stříbra a dodala, že samotný programový areál navštívilo během víkendu více než 9.600 lidí. Další tisícovky výletníků se pohybovaly v neplacené zóně – na jarmarku a v ulicích historického centra při četných průvodech.

„V letošním roce nám přálo počasí, měli jsme samozřejmě obavy z tropických veder a bouřek. Nakonec se vše vydařilo,“ řekla organizátorka akce a autorka scénáře Světlana Hrabánková a dodala: „Jsme rádi, že se na akci vracejí věrní diváci již spoustu let, někteří z nich třeba nevynechali jediný ročník, a zároveň přibývají i diváci noví.“

Program, na kterém se podílelo více než 300 účinkujících, vychází z tradičního scénáře návštěvy krále Václava IV. v královském městě a i letos se odehrával u chrámu sv. Barbory, vodní scéně v zahradách a na nádvoří jezuitské koleje, kde bylo kolbiště. Dobové tržiště tvořilo více než 100 stánků s rozličným, převážně ručně vyráběným zbožím.

Jak doplnila Edita Dvorská, do nedělního programu byl v letošním roce zařazen nový bod: scénka dámského dvora nazvaná Příprava na korunovaci Žofie Bavorské. Velký divácký ohlas měla i letos večerní dvorská slavnost zakončená velkolepým ohňostrojem. Pro návštěvníky Stříbření bylo připraveno, ve spolupráci s jednotlivými objekty, také zvýhodněné vstupné do většiny kutnohorských památek. Termín dalšího ročníku je stanoven na 20. a 21. června 2020.

red, Foto: Kutnohorský fotoklub z.s. Pavel Petříček, Luboš Jelínek

Zavřít menu