Přední světoví kytaristé se setkali v Kutné Hoře, mezinárodní bienále kytarové soutěže nabízí i program pro veřejnost

Přes padesát mladých nadějných umělců z více než dvaceti zemí světa se v Kutné Hoře účastní 20. ročníku Mezinárodního bienále interpretační kytarové soutěže, aby se před mezinárodní porotou v čele s kytarovým virtuózem Štěpánem Rakem utkalo o titul laureáta. Slavnostní zahájení soutěže se konalo 2. července v refektáři GASK za účasti starosty města Josefa Viktory, předních světových kytaristů a řady hostů. Večerem provázeli Petr Saidl a Anna Hronová, ředitelé soutěže. Motivací pro soutěžící je kromě věcných darů i řada „laureátských“ koncertů na festivalech v České republice, Polsku, Německu a Rakousku.

„Jednotlivá veřejnosti přístupná soutěžní kola se uskuteční ve stylovém prostředí Dačického domu v Kutné Hoře, který se po své rekonstrukci stal dalším místem pro konání vysoce kvalitních uměleckých programů,“ uvedl Pavel Ladra z odboru památkové péče Městského úřadu Kutná Hora, který spolu s Jaroslavou Brandejskou mají na starosti organizační zajištění soutěže.

Mezinárodní kytarová soutěž bude tradičně doprovázena výukou mistrovských kytarových kurzů pod vedením předních světových pedagogů.

Až do pátku 6. července se v Galerii Středočeského kraje konají pro veřejnost večerní recitály špičkových evropských kytaristů. První festivalový den se publiku představili thaiwanský umělec Chiawei Lin a Pavel Steidl z České republiky. Další koncerty se konají ve štábním domku v zahradách GASK: STŘEDA 3. ČERVENCE / ČESKO-NĚMECKÝ DEN 20.15 Johannes Monno (Německo). ČTVRTEK 4. ČERVENCE  19.35 Lorenzo Micheli (Itálie), koncert se koná za podpory Italského kulturního institutu. PÁTEK 5. ČERVENCE 19.35 Cyprien N´tsai (Francie), 20.20 Zoran Dukić (Chorvatsko).

20. bienále vyvrcholí v sobotu 6. 7. 2019 finálovým kolem nejvyšší kategorie v refektáři GASK a slavnostním předáním cen.

pra

Zavřít menu