Tvůrčí výsledky 3. Mezinárodního kutnohorského plenéru představí 10. 8. v kostele sv. Jana Nepomuckého

Již 3. ročník Mezinárodního kutnohorského plenéru se koná ve městě pod Barborou od 5. do 11. srpna.  „Jedná se o společné několikadenní kreslení a malování menší skupiny amatérských a poloprofesionálních výtvarníků z Polska, SRN a České republiky v Kutné Hoře a okolí,“ uvedl kutnohorský výtvarník, filmař a pedagog Vladimír Císař, který plenér organizuje. Účastníky letošního ročníku přivítal 6. srpna na kutnohorské radnici starosta města Ing. Josef Viktora.

„Akce vznikla ze snahy uskutečnit recipročně podobný plenér, jaké se už delší dobu konají v Německu a zejména v Polsku, a kterých se v posledních letech zúčastňuje také naše malá skupinka z Kutné Hory. Spolupráce s polskou stranou má ještě jednu důležitou souvislost: tamní plenéry se konají v Tarnowskich Górach, což je partnerské město Kutné Hory,“ vysvětlil Vladimír Císař a navázal: „Plenér v Kutné Hoře se s těmi v Polsku a v Německu nemůže rovnat, co se týče nákladů, délky atd.. Naše možnosti jsou mnohem skromnější, proto bude náš plenér výrazně kratší a účastní se ho i menší počet lidí. Přesto se budeme jako hostitelé snažit, aby se i tato akce líbila. Vzhledem k omezenému času při něm vzniknou spíše drobné kresby a akvarely, než rozměrné obrazy.“

S tvůrčími výsledky letošního ročníku Mezinárodního kutnohorského plenéru se bude moci seznámit veřejnost na výstavě v kostele sv. Jana Nepomuckého v Kutné Hoře, jejíž vernisáž se uskuteční 10. srpna od 17 hodin.

Akce se koná za podpory města Kutné Hory, ale také OÚ Malešov a Nové Dvory. –pra-

 

Zavřít menu