Při příležitosti svátku svatého Václava a kutnohorských svatováclavských slavností bude ve dnech 26. – 28. září v chrámu svaté Barbory vystavena kopie Staroboleslavského palladia. Tento vzácný exemplář byl zhotoven v roce 1708 a svědčí jak o kvalitě zdejšího barokního řemesla, tak o tom, že význam Staré Boleslavi, svatováclavského poutního místa, se klene přes celá staletí naší historie.

.
Palladium země české je milostný obraz, kterému čeští katolíci tradičně připisují zvláštní ochrannou moc nad Českými zeměmi. Jedná se o kovový reliéf Madony s dítětem (19×13,5 cm), originál je uchováván v pokladnici staroboleslavského poutního chrámu Nanebevzetí Panny Marie. Jeho možný vznik odborníci kladou do poměrně velkého rozpětí 80. let 14. století až doby kolem r. 1500.
Barborské Palladium bude k vidění v kapli sv. Václava, kde bylo původně umístěno. Chrám sv. Barbory bude po všechny tři dny otevřen od 9 do 18 hodin. Pro obyvatele Kuté Hory a blízkého okolí je vstup do chrámu zdarma (doporučujeme mít u sebe občanský průkaz nebo jiný doklad o místě bydliště).

(tz)

.

Zavřít menu