Významný český heraldik plk. Jiří Louda se narodil před pětadevadesáti lety, 3. října 1920 v Kutné Hoře. V našem městě strávil své mládí a na zdejší reálce maturoval. V roce 2006 mu bylo uděleno čestné občanství Kutné Hory. Svých letošních narozenin se nedožil – zemřel 1. září.

.
Zářijový Kutnohorský podvečer, který byl původně zamýšlen jako gratulace k jeho jubileu, se tak zároveň stává vzpomínkou. O Jiřím Loudovi přijede pohovořit novinář a spisovatel Miloš Doležal, který s ním uskutečnil v Českém rozhlase sérii rozhovorů. Z těchto rozhovorů pak vznikla vzpomínková kniha „Jiří Louda/ Svým dějinám neutečeme“. Mimochodem, Miloš Doležal je také autorem knihy o osudu kněze Josefa Toufara „Jako bychom dnes zemřít měli“, které byla udělena literární cena Magnesia litera. Součástí XXVIII. Kutnohorského podvečera bude také filmový dokument, který se soustředí zejména na kutnohorské období života J. Loudy. V hudební části pořadu vystoupí kytaristka a zpěvačka Lucie Zhory. Jelikož láskou pana Loudy byla Anglie, zazní písničky v angličtině.

Tento Kutnohorský podvečer se uskuteční ve středu 30. září od 18. hodin v konferenčním sále hotelu U Kata. Všichni jste srdečně zváni.

(tz)

.

Zavřít menu