Koncerty pořádané v letních měsících v příjemném prostředí restaurace Dačický kutnohorským občanským sdružením Kultura do města se již staly tradicí. Vystoupení zajímavých hudebních uskupení se dočkáme i v letošním roce. Novinkou bude koncert pro děti v parku U Tří pávů. ………………………………………..

První koncert je naplánován již na konec června, kdy se publiku představí kultovní pražská kapela Echt!, která vznikla před čtvrt stoletím z hudebníků, kteří navštěvovali tehdejší pražskou restauraci Sokolovna Klamovka. Kapela bývá označován kromě undergroundové i za pub rockovou, pub punkovou nebo dokonce i za country pubovou legendu. V této souvislosti však všechny tyto termíny patří spíše do uvozovek. Je to sice tak, že co se „pubů“ (různých pivnic, hostinců, šenků a klubů) týče, má k nim ECHT! vztah vesměs kladný, označovat však hudbu této skupiny za vyloženě podzemní či hospodskou je dost přitažené za vlasy. Popsat druh hudby této skupiny se sice pokoušela a pokouší stále početnější skupina novinářů a kritiků, otázka však zní na kolik úspěšně. Udělat si vlastní obrázek můžete 28. června od 20:00 v restauraci Dačický!

Pískomil se vrací do parku
Malou odbočkou z tradičních večerních koncertů u Dačického bude v letošní dramaturgii koncert uspořádaný ve spolupráci s občanským sdružením Kutnohorsko.cz v parku U Tří pávů. 19. července od 17:00. Tady, zejména pro dětské posluchače, zahraje, v rámci svého letního turné, hudební seskupení Pískomil se vrací. Členové kapely Pískomil se vrací vám budou povědomí. Možná i styl písniček vám přijde známý, není to náhoda! Většina postaviček z Pískomila, ale i jeho hosté, se totiž podílela na repertoáru kapely Kašpárek v rohlíku. Dobrých pískniček není nikdy dost! Více informací najdete na webu kapely.

Léto skončí žhavými rytmy
Trio de Janeiro začalo fungovat v roce 2004 v Litomyšli jako komorní trio interpretující lidovou hudbu odlišných etnik. Během roku 2005 se trio rozšířilo o další tři členy z okolních měst, aby tak dalo vzniknout skupině ve složení bicí – Jan Jovbak, perkuse – Radim Slezák, kytara – Mikuláš Horský, basa – Pavel Tichý, soprán saxofon – Jan Kasal a zpěv – Veronika Bartošová. Postupem času se v kapele zabydleli i další hosté, a tak kapela nyní nejčastěji vystupuje s celou dechovou sekcí, kterou doplnili tenorsaxofonista Petr Smékal Jr. a trumpetista Jan Kozelek. A na těch úplně nejvybranějších koncertech posiluje kapelu famózní trombonista Lukáš Moravec. Zájem o světové rytmické a melodické struktury implementovaný do kombinace jazzu, funku a latiny se ukázal více než plodný a posluchačsky vděčný, jak se potvrdilo vítězstvím soutěže Colours Talents 2008 pořádané při festivalu Colours of Ostrava. Jak se uvádí v jedné z recenzí na koncert Tria: „naživo ze sebe dokáží vytrhat všechno, podobnou show plnou latinskoamerických rytmů a funkové energie u nás nikdo jiný nenabízí“. Žhavou latinu si můžete přijít poslechnout, ale hlavně si i zatančit, 30. srpna ve 20:00.

(jok)

.

Kultura do města

 

.

Zavřít menu