V sedlecké katedrále byla slavnostně zahájena výstava s názvem Santini Immortalis

V letošním roce se milovníci architektury, historie a nadčasového designu mohou těšit na celoroční projekt Santini Immortalis, který si klade za cíl seznámit širokou veřejnost se životem a dílem Jana Blažeje Santiniho Aichla, který svou plodnou projekční cestu zahájil právě v Kutné Hoře – Sedlci. Tamní farnost se rozhodla společně s ostatními kutnohorskými subjekty geniálního architekta a jeho působení v Čechách připomenout. Na celý rok je tak připravený pestrý program plný výstav, workshopů, přednášek a prohlídek.

První výstava byla zahájena v pátek 3. února, symbolicky v den Santiniho narození, a to přímo v podkroví sedlecké katedrály. Vystavujícími jsou studenti Grafického designu a digitálních médií Západočeské univerzity v Plzni na Sutnarce. Ti se v rámci svých ročníkových prací rozhodli nastudovat teoreticky i prakticky Santiniho dílo a přímo na jeho odkaz reagovat formou současné grafiky a typografie. V podkroví sedlecké katedrály tak vystavuje celkem 14 studentů ze 2. a 4. ročníku. Jejich práce jsou nejen vytištěny, ale i digitálně zpracovány do působivé smyčky krátkých videí.

Vernisáž zahájili úvodním slovem farář sedlecké farnosti P. Pavel Tobek, kurátorka výstavy Radka Zahradníková i profesorka Západočeské univerzity Ditta Jiřičková.

Výstava je v katedrále Nanebevzetí Panny Marie k vidění až do neděle 12. března.

rdk, foto: Ondřej Soukup

Zavřít menu