Projekt Santini Immortalis startuje vernisáží v sedlecké katedrále

7. prosince to bude 300 let, co zemřel Jan Blažej Santini Aichel, jeden z nejlepších architektů působících na území dnešní České republiky. Za svůj relativně krátký projekční život realizoval téměř 70 staveb a svou pracovní cestu začal právě v Kutné Hoře – Sedlci. Nadneseně se dá říci, že kdyby nebylo sedleckého kláštera, možná by se Santini nestal tím, kým byl – výjimečným architektem, který se proslavil svébytným stylem nazývaným barokní gotika. Právě v katedrále Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Kutné Hoře Sedlci dostal svou první velkou zakázku a poprvé tak naplno rozehrál svůj výjimečný talent.

Kutná Hora se rozhodla život a dílo Jana Blažeje Santiniho Aichla připomenout celoročním projektem, který nese název Santini Immortalis – nesmrtelný Santini. Projekt začíná symbolicky v den narození Jana Blažeje 3. února první velikou výstavou v podkroví sedlecké katedrály. Autory prací jsou studenti Grafického designu na Západočeské univerzitě v Plzni na Sutnarce. V rámci ateliérové výuky vytvořili výstavní projekt „Pocta Santinimu“, který poprvé představí veřejnosti právě v Sedlci. Slavnostní vernisáž za účasti studentů i pedagogů proběhne v pátek 3. února v 17:00 hodin přímo v katedrále Nanebevzetí Panny Marie.

Milovníci výtvarného umění se mohou těšit na pestrou paletu výstav nejen v prostorách sedlecké katedrály, ale i například v Galerii Středočeského kraje GASK. Kromě výstav, které jsou věnované životu a dílu Santiniho, plánuje Římskokatolická farnost Kutná Hora ve spolupráci s dalšími správci kutnohorských organizací (Dačického dům, České muzeum stříbra, Městská knihovna Kutná Hora, Philip Morris) širokou nabídku přednášek, besed, workshopů, autorských čtení, speciálních prohlídek, ale například i novou linii suvenýrů. Celý program vyvrcholí v den úmrtí Jana Blažeje Santiniho Aichla 7. prosince závěrečným koncertem Pardubické filharmonie v bývalém refektáři sedleckého kláštera.

ts

 

Zavřít menu