Pomůcky z daru Philip Morris ČR podpoří rozvoj dětí se specifickými potřebami

V minulém roce věnovala firma Philip Morris ČR Středisku Na Sioně Oblastní charity Kutná Hora finanční dar ve výši 75 000 Kč na nákup nových pomůcek pro klienty rané péče a sociálně aktivizační služby. Pracovnice Střediska Na Sioně pečlivě vybraly pomůcky z nabídky firmy 3lobit, která se zaměřuje na rozvoj senzomotorických dovedností u dětí se specifickými potřebami. V minulém týdnu pomůcky konečně dorazily do střediska a hned si je vyzkoušeli první klienti.

Jednou z prvních klientek, která si užila nové pomůcky, byla čtyřletá Anička. Anička má obtíže s udržením pozornosti a od malička musí nosit brýle. Nasvícený kuličkový panel holčičku dokáže zklidnit a stimuluje její zrakové vnímání. Balanční zeď, která byla postavena v herně, zase umožňuje trénink hrubé motoriky a rovnováhy. „Balanční zeď byla pro Aničku velkou výzvou. Musela se cíleně zklidnit, zpomalit svoje pohyby, začít se soustředit a opatrně zeď přejít. S mírnou dopomocí se jí to podařilo na jedničku s hvězdičkou,“ chválila klientku Marie Teplá, vedoucí služby rané péče. Aničce se také zalíbila oblékací housenka. Každý dílek housenky obsahuje kapsičku s jiným druhem zapínání, které slouží k procvičování jemné motoriky.

Z bohaté nabídky firmy 3lobit vybraly pracovnice ještě další pomůcky. Pro nejmenší klienty je určená zvuková vkládačka se zvuky zvířat. Hmatové domino nebo senzorický gel ocení i větší děti. „Při skládání hmatového domina musí dítě zapojit i jiné smysly než zrak, což je pro něj velmi prospěšné,“ říká Eva Saláková, vedoucí sociálně aktivizační služby, a dodává: „K  podpoře smyslového vnímání poslouží i svítící míčky, světelné bzučáky nebo speciální modelovací hmota.“ 

Štědrý dar firmy Philip Morris ČR umožnil Středisku Na Sioně rozšířit okruh pomůcek určených pro zlepšení senzorické integrace u dětí. Využijí je jak klienti sociálně aktivizační služby v herně, tak i klienti rané péče, kterým pomůcky domů zavezou jejich poradkyně.

Michaela Jandejsková, red

Zavřít menu