Voňavé zakončení sezóny na Kačině

Zámecké čajování s mistry flašinetáři již tuto sobotu 19. října

 

Věděli jste, že se čaj dá připravit také z brambor? A jaké čajové receptury byly populární v době, kdy zámek Kačina vlastnil rod Chotků? Přijďte na slavnostní zakončení sezóny na Kačině, které bude provoněné čajem plodů nejen zámeckých zahrad. Těšíme se na vás v sobotu 19. října od 10 do 17. hodin v areálu Národního zemědělského muzea Kačina.

 

Hlavní kačinská návštěvnická sezóna končí a muzeum připravilo už šestý ročník Zámeckého čajování, které láká na známé a neznámé čaje, na zajímavosti o bramborách a vystoupení mistrů flašinetářů. V zámecké kuchyni budou pro návštěvníky připravené dobové pochoutky a netradiční druhy čajů.

 

„K ochutnání budou čaje z vlastní bylinkové zahrádky, ale i z dálného východu, například pravý černý laoský čaj nebo čaj z tamních zázvorů, k zakousnutí pečené brambory s různými druhy ochucených tvarohů,“ říká Pavel Douša, ředitel NZM Kačina.

 

Návštěvníci se na přednáškách odborníků z Výzkumného ústavu bramborářského budou moci dozvědět například, čím je zajímavá sladká zelenina jménem jakon, zda a jak nás mohou obyčejné brambory léčit nebo jaké kouzelné účinky má zázvor. Čaje z Laosu a ze zámecké bylinkové zahrady představí zámecký zahradník Roman Kváč.

 

K poslechu budou po celý den hrát oblíbení flašinetáři Mistři s klikou. Hraní doplní zajímavým komentářem a jejich výstup vyvrcholí koncertem v zámeckém divadle.

Děti si budou moci vyzkoušet plnění pytlíků čajem, zahrát na dětský flašinet a zkomponovat vlastní melodie nebo vytvořit bramborová tiskátka.  Po celý den si bude možné připojit ke kostýmovaným prohlídkám zámecké trasy.

 

 

Program – přednášky a vystoupení

 

11.00 Léčivé byliny Laosu (přednáška Roman Kváč)

11–13.00 Mistři s klikou (vystoupení před zámkem)

12.00 Řízená degustace medu (medař p. Pospíšil)

13.00 Jakon: sladká zelenina, která pomáhá s mnoha neduhy (přednáška VÚB Havlíčkův Brod)

14.00 Řízená degustace medu (medař p. Pospíšil)

14.–15.00 Koncert Mistrů s klikou – vážná i nevážná hudba (uvádí Ing. Milan Kameník)

15.00 Brambor: skrytý poklad v našich kuchyních (přednáška VÚB Havlíčkův Brod)

16.00 Zázračné brambory – zelenina, která léčí i chutná (přednáška Roman Kváč)

15.–16.00 Mistři s klikou (vystoupení před zámkem)

 

Vstupenky: online zde.
Plné vstupné: 200 korun, snížené: 150 korun

 

tz

Zavřít menu