V květnu se s významnými „Nocemi“ v Kutné Hoře roztrhl pytel. Po již avizované Noci literatury na vás čekají ještě dvě další. Nejprve 15. května Kutnohorská Muzejní noc, bohatý program si na tento termín připravila všechna kutnohorská muzea a galerie. Závěr měsíce bude patřit Noci kostelů, 29. května již tradičně zavítáme do těch nejkrásnějších kostelů a modliteben ve stříbrném městě i v jeho okolí.

Kutnohorské Muzejní noci si rozhodně nemohou stěžovat na nezájem návštěvníků. Loni jich prošly Galerií Felixe Jeneweina ve Vlašském dvoře, Českým muzeem stříbra na Hrádku, GASK v Jezuitské koleji či výstavní síní Spolkového domu stovky. Také letos má pro vás Muzejní noc, která je tentokrát naplánována na 15. května, nachystanou pestrou směs výstav, koncertů, performancí a dalších lahůdek. Kompletní program Muzejní noci najdete ZDE , pojďme si tedy jen v krátkosti představit některá z nočních lákadel. V Galerii Felixe Jeneweina ve Vlašském dvoře na vás čeká, kromě jiného, světelná instalace Blok 4, spojení ohně a hudby v performanci s názvem Hymna či komentovaná prohlídka výstavy s polskou malířkou a keramičkou Annou Osadnik. A když už zavítáte do Vlašského dvora, můžete si rovnou prohlédnout i mincovní expozici a zjistit, jak se vlastně kdysi razil slavný Pražský groš. České muzeum stříbra sází na osvědčenou ohňovou a šermířskou show skupiny Novus Origo. Poklidnější program nabídne GASK, kde vystoupí hudební duo Kieslowski a k vidění bude loutkové představení Navarana, které s žáky LDO kutnohorské ZUŠ nastudoval Martin Kuriš. To je samozřejmě jenom malá ochutnávka z bohatého programu, každý si jistě najde pro sebe to pravé. Tak neváhejte a vyražte vzhůru do víru noci!

Noc kostelů 2015
Poslední květnový pátek otevře dveře celé řady kostelů v Kutné Hoře i v okolí. Kostel sv. Jakuba bude od 20 hodin hostit divadelní adaptaci knihy E. E. Schmitta Oskar a růžová paní. Neúnavný rozumbrada, který tráví své dny v nemocnici, má díky hře vymyšlené babi Růžou možnost prožít si celý dlouhý lidský život. Od dětství, přes pubertu, první lásku, starosti dospělých a druhou mízu až po stáří. V představení exceluje dvojice Jan Sklenář a Martina Eliášová, členové Klicperova divadla v Hradci Králové. Kapli Božího těla rozezvučí renesanční hudba v podání pěveckého sboru Freetet, do kostela sv. Jana Nepomuckého nás přilákají tóny kytaristy Norbi Kovácse, varhanní hudba různých století zazní také v chrámu sv. Barbory. Vstup na zmíněné akce je zdarma, podrobný program letošní Noci kostelů najdete v polovině května na oficiálním webu.

(jok)

 

Připomeňte si atmosféru předloňské noci kostelů v naší fotogalerii…

Nebyly nalezeny žádné obrázky


.

Zavřít menu