Výstava ve Spolkovém domě bude věnována připomínce Jana Palacha, vernisáž se uskuteční 4. ledna od 17 hodin

Výstava fotografií k připomínce 55. výročí tragické smrti Jana Palacha bude k vidění od 4. ledna do 20. února ve Spolkovém domě v Lierově ulici v Kutné Hoře. Její kurátorkou a organizátorkou projektu je česká dokumentární fotografka Dana Kyndrová. K vidění budou černobílé fotografie, které mapují bouřlivé události, které následovaly po sebeupálení Jana Palacha od 16. do 25. ledna 1969, kdy se v ulicích Starého města konal jeho mohutný manifestační pohřeb. Vernisáž výstavy ve Spolkovém domě se uskuteční 4. ledna od 17 hodin za účasti Dany Kyndrové.

Ve Spolkovém domě bude k vidění jen část rozsáhlého souboru, 40 černobílých fotografií od 18 autorů, jejichž snímky byly v mnoha případech až do listopadu 89 zcela neznámé – Jan Bartůšek, Tibor Borský, Jovan Dezort, Pavel Dias, Emil Fafek, Přemysl Hněvkovský, Dagmar Hochová, Miroslav Hucek, Jiří Chocholáč, Karel Kalivoda, Jaroslav Kučera, Vladimír Lammer, Markéta Luskačová, Miroslav Martinovský, Miloň Novotný, Daniela Sýkorová, Pavel Štecha a Miroslav Zajíc.

Poprvé byl tento projekt představen v lednu 2009 u příležitosti 40. výročí smrti Jana Palacha v prostorách kláštera františkánů v Praze na Jungmannově náměstí. Pražský dům fotografie a nakl. KANT vydalo současně doprovodnou publikaci se 150 fotografiemi a s textem historika Jiřího Suka z Ústavu pro soudobé dějiny AV.

Od smrti Jana Palacha, studenta historie a politické ekonomice Filizofické fakultury Univerzity Karlovy letos 16. ledna uplyne 55 let. Na protest proti  potlačování svobod a pasivnímu přístupu veřejnosti po začátku okupaci vojsky Varšavské smlouvy se zapálil v horní části Václavského náměstí v Praze. S těžkými popáleninami byl převezen do nemocnice, kde po třech dnech zemřel. Jeho pohřeb 25. ledna, kterého se účastnilo několik desítek tisíc lidí,  se stal protestem proti okupaci.

tz, red

Zavřít menu