Studie plaveckého areálu: sportovní bazén s wellness a saunou

Město Kutná Hora má k dispozici architektonickou studii rekonstrukce plaveckého bazénu a venkovní plovárny. Jejím autorem je pardubická projekční společnost Code, která má na svém kontě celou řadu projektů týkajících se jak oprav stávajících bazénů, tak výstavby nových.

Podle starosty města Lukáše Seiferta přesahuje studie svým rozsahem standardní zadání, protože vyčísluje předpokládané náklady a stanovuje i harmonogram prací samotné rekonstrukce. „Výsledek studie je z mého pohledu velmi zdařilý. Pracuje se stávající budovou, což byla asi největší výzva pro zpracovatele vzhledem k statickým omezením a rozměrům budovy,“ řekl starosta s tím, že materiál bude ještě doplněn na základě připomínek a požadavků ČVUT, které na přípravu projektu dohlíží. Město tak bude mít veškeré podklady nezbytné pro zadání projektové dokumentace ke stavebnímu povolení a stavbě samotné, k dispozici chce mít dokumentaci do srpna 2024.

Studie uvádí, že předpokládané náklady rekonstrukce areálu se budou pohybovat ve výši zhruba 220 milionů korun. Město proto bude usilovat o státní dotaci. „Nemáme prostředky na to, abychom zafinancovali opravu bazénu, a nedává to ani smysl, protože bazén není lokální záležitost, naopak plní regionální funkci,“ uvedl starosta. Poukázal zejména na to, že bazénu využívá více než čtyřicet základních škol k výuce plavání, a není tak možné, aby město samo financovalo opravu a nadále dotovalo energie a provoz, jako je tomu doposud. „Proto očekáváme, že se na rekonstrukci budou podílet i neveřejné zdroje,“ dodal starosta.

Na projektu od samého začátku spolupracují odbory městského úřadu, konkrétně odbor projektového řízení a sportu a odbor investic společně s vedoucí plaveckého areálu Janou Hubalovou. „S výsledkem architektonické studie panuje celková spokojenost. V následné fázi příprav je ale potřeba se detailně zaměřit na vyhodnocení potenciálních provozních úspor, které lze v případě krytého bazénu a venkovního koupaliště uplatnit,“ doplnil Pavel Ovčačík, vedoucí Odboru projektového řízení a sportu Městského úřadu Kutná Hora.

Kompletní rekonstrukce má ze současného bazénu udělat moderní plavecký areál pro každého, aniž by přišel o svůj tradiční sportovní ráz. V areálu vznikne wellness a saunový svět, změní se dispozice šaten, vyvložkovány budou plavecký i výukový bazén, dětský bazén bude doplněn o nové atrakce a součástí objektu budou pokoje k ubytování návštěvníků. Projekt počítá se zateplením fasády, kompletně novou střechou, rozvody sítí a také s novým vstupním a odbavovacím systémem.

Jana Adamová, tisková mluvčí MěÚ Kutná Hora

Psali jsme:

Zavřít menu