XVII. ples Cesty životem bez bariér zahájí 11. listopadu taneční sezonu v Lorci, organizace byla vybrána i do benefičních adventních koncertů České televize
Natáčení ČT pro medailon k benefičnímu adventnímu koncertu ČT. Foto: cbb

Benefiční ples Cesty životem bez bariér, pořádaný za podpory města Kutné Hory, zahájí taneční sezonu v Lorci. Přijďte se pobavit a tím podpořit dobrou věc. K tanci a poslechu zahraje kapela B-DANCE band. Večerem bude provázet herec a moderátor Pavel Nový. Připraven je pestrý program a bohatá tombola. Předprodej vstupenek je v Tylově divadle. Letošní benefice opět přispěje na projekty realizované pro ulehčení života dětí, mládeže i dospělých s handicapem. Organizace Cesta životem bez bariér, která pomáhá handicapovaným dětem a mládeži byla vybrána i do letošního cyklu benefičních koncertů České televize.

„V našem Centru služeb KOSTKA, které jsme slavnostně otevřeli v září 2019, poskytujeme služby pro handicapované. Jednou z nich je i cvičná kuchyň a cvičná šicí dílna. Tvůrčí dílny a vaření patří mezi nejoblíbenější terapeutické aktivity, které v „Kostce“ dětem a rodinám nabízíme. Zatímco cvičná kuchyň a šicí dílnička vznikla v rámci 1. etapy rekonstrukce centra, na “klučičí” dílnu nám nezbyl prostor ani finanční prostředky. A to jsme se rozhodli změnit. Potřebujeme opravdovou dílnu s ponkem, svěrákem a skříňkou na nářadí. Dílnu, kde se může rozlít barva a hobliny padat na podlahu. Z dostupných možností jsme se rozhodli pro přestavbu staršího objektu přímo v zahradě našeho centra. „Domeček“ plánujeme odizolovat, zateplit, osadit novými okny, zavést elektřinu a propojit ho chodníkem s hlavní budovou,“ uvedla Petra Hnátová, zakladatelka a předsedkyně organizace Cesta životem bez bariér a dodala, že nová dílnička bude ideálním místem, kde mohou handicapované děti rozvíjet své rukodělné dovednosti. Přijďte se pobavit na ples a zároveň podpořit dobrou věc.

Cesta životem bez bariér bude v benefičních adventních koncertech České televize, přímý přenos se uskuteční v neděli 10. prosince z Baziliky sv. Petra a Pavla na Vyšehradě

Do letošního cyklu benefičních adventních koncertů České televize byla z řady uchazečů vybrána i organizace Cesta životem bez bariér. Přímý přenos se uskuteční v neděli 10. prosince z Baziliky sv. Petra a Pavla na Vyšehradě. Výtěžek poslouží k dofinancování II. etapy rekonstrukce a vybavení Centra služeb KOSTKA v Kvapilově ulici v Kutné Hoře, stavební část etapy by měla být v listopadu dokončena. K rozšíření nabízených služeb pro zdravotně handicapované děti a mládež poslouží i výtěžek benefičního plesu, který Cesta životem bez bariér pořádá v kulturním domě Lorec 11. listopadu.

Česká televize v Kutné Hoře natáčela medailon Cesty životem bez bariér

Jakmile se organizace Cesta životem bez bariér probojovala do užšího kola, kde bylo devět uchazečů o zařazení do benefičních adventních koncertů České televize, všichni s napětím vyčkávali, zda postoupí mezi čtyři vybrané. „Když nám oznámili, že vybrali naši organizaci, měla jsem takovou radost, že jsem nadskočila a vykřikla: Děkuji!“ uvedla zakladatelka a předsedkyně organizace Cesta životem bez bariér a doplnila, že právě loni v listopadu stála před vážným rozhodnutím, zda jít do rizika a přijmout třináctimilionovou dotaci, což však znamenalo sehnat další tři miliony korun na spoluúčast. Původně totiž počítala se spoluúčasti 1,2 milionu korun. Rozpočet na dokončení druhé části objektu Centra služeb KOSTKA však kvůli navýšení cen stavebního materiálu a prací skokově narostl. Štáb České televize natáčel 28. září v plaveckém bazénu medailon o organizaci. Záběry budou k vidění v rámci přímého přenosu adventního koncertu v prosinci a budou se jej účastnit Petra Hnátová spolu s vedoucí fyzioterapeutkou Lenkou Haspeklovou.

Organizace v centru KOSTKA plánuje nabídnout i ergoterapii

Cesta životem bez bariér pomáhá handicapovaným dětem už 17 let. Nabízí nejen plavání, ale i další sportovní a volnočasové aktivity. Centrum KOSTKA otevřela organizace v roce 2019 a soustřeďuje v něm rehabilitační služby pro děti a mládež s tělesným, mentálním a kombinovaným postižením, terapii therasuit, odlehčovací ambulantní a terénní služby a součástí objektu je i komunitní centrum. Po dokončení rekonstrukce druhé části objektu plánuje služby rozšířit o ergoterapii, součástí bude i cvičný byt, který bude využíván pro potřeby odlehčovací služby a ergoterapie, a tělocvična vybavená prvky senzorické integrace, což je terapie, která podporuje příjem a zpracování informací prostřednictvím lidských smyslů. V regionu podobná služba podle slov Petry Hnátové chybí. Využívat ji budou moci nejen stávající klienti centra čili děti s mozkovou obrnou, neurologickými vadami a další. Velmi prospěšná je i pro děti s poruchou autistického spektra a s ADHD. „Teď už věřím, že se nám vše podaří dokončit,“ řekla spokojeně Petra Hnátová a podotkla, že nově organizace zaregistrovala i terénní odlehčovací službu. Určená je pro děti, které by nezvládly nové prostředí. Asistenti tak budou dojíždět i do rodin, kde se budou dětem dvě tři hodiny věnovat, aby si jejich rodiče mohli odpočinout, zařídit své záležitosti, návštěvu úřadu nebo lékaře.

Kroužek pro pečující osoby nabízí volné kapacity i pro zájemce z řad veřejnosti

Každý čtvrtek od 16 do 18 hodin zavládne v Centru KOSTKA v Kvapilově ulici tvůrčí atmosféra.  V době, kdy se dětem v rámci odlehčovací služby věnují asistenti, mohou se maminky a pečující osoby odreagovat a věnovat se například šití, drátování a dalším aktivitám. Rozpis je zveřejněn na webových stránkách organizace. „Uvítáme i zájemce z řad veřejnosti,“ dodala Petra Hnátová s tím, že i pro pečující maminky je setkávání, sdílení přínosné.

Monika Pravdová

Zavřít menu