Kutnohorský rodák Tomáš Tvrdík reprezentoval své město i Českou republiku na Mistrovství světa Hyrox v Nice

Mezi patnáct nejlepších závodníků z celého světa se v silné konkurenci na Mistrovství světa HYROX 7. – 9. června ve francouzském Nice kvalifikoval jako jediný Čech kutnohorský rodák Tomáš Tvrdík. Celkově se v náročném závodu umístil na krásném 11. místě. Tomáše Tvrdíka jsme požádali o krátký rozhovor.

Jak náročná byla příprava na tento závod?

Příprava na toto MS Hyrox v Nice byla jedna z nejnáročnějších, co jsem zatím absolvoval. Myslím, že jsem v nejlepší běžecké formě, co jsem kdy byl a zároveň se mi podařilo udržet i slušnou úroveň síly, která je na tyto hybridní závody zvané také fitness racing potřeba.

Jaké byly disciplíny? Která z nich byla podle Vás nejnáročnější?

Hybridní závody jsou kombinací běhu a funkčního – silově vytrvalostního cvičení. Konkrétně závody Hyrox, které jsou nyní po celém světě ohromně populární, se skládají z osmi kilometrových běhů a po každém kilometru následuje jedno silově vytrvalostní cvičení. Závody se běhají ve velkých halách a jsou standardizované, takže si můžete srovnávat, jak a v čem se zlepšujete. Cviky jsou následující: jeden kilometr na běžkařském trenažeru, 50 m tlačení saní o celkové váze 200 kg, 50 m přitahování saní pomocí lana o celkové váze 150 kg,  80 m skákání angličáků, 1 km na veslařském trenažeru, 200 m nesení dvou 32 kg kettlebelů,  100m výpady v chůzi s 30 kg pytlem na ramenou, 100 opakování dřepu s 9 kg medicinbalem, který po každém dřepu musíte vyhodit do terče ve třech metrech – tzv. wallball.

Já osobně považuji za nejnáročnější disciplínu právě závěrečné wallbally. Člověk už je na pokraji svých sil a 100 opakování je někdy opravdu nekonečných.

Kolik bylo celkem účastníků a kolik vlastně reprezentantů měla na MS Česká republika?

Účastníků MS bylo celkem cca 3500 a z České republiky nás bylo sedm. Já jsem jediný Čech, který se kvalifikoval mezi 15 nejlepších závodníků z celého světa. Tato Elitní 15 měla samostatný závod v pátek večer, který měl i komentovaný přímý přenos na YouTube. Do této elitní společnosti se mi povedlo dostat v lednu díky vítězství v závodě Hyrox v Holandsku v čase 56 min 21 vteřin, kdy pouze sedm lidí v celé historii Hyroxu, dokázalo tento závod dokončit v lepším čase. Samotnou kvalifikaci na MS jsem získal o 3 týdny později díky 4. místu v závodě této elitní 15tky ve Vídni. Zbytek české výpravy závodil v sobotu a v neděli o titulu v jednotlivých věkových kategoriích a v závodech dvojic.

Bylo Mistrovství světa HYROX top, co jste chtěl docílit, nebo máte další, vyšší plány?

Ano už samotná účast v závodě Elitní 15tky na MS v Hyroxu je obrovský zážitek a pro letošek to byl můj největší cíl. Další plány určitě mám… chtěl bych se pokusit o kvalifikaci na MS Spartan Race, které bude v říjnu v Chorvatsku a také o kvalifikaci na MS v DekaFitu, které bude v prosinci na Floridě.

Nedávno jste vybojoval i další skvělá umístění, cenné trofeje, můžete vyjmenovat, kterých z nich si vážíte nejvíce?

Mezi největší letošní úspěchy určitě řadím výše zmíněné vítězství v Hyroxu v Holandském Maastrichtu, díky kterému mám možnost závodit v Elitní 15tce s těmi nejlepšími z celého světa. Dále se mi podařilo v květnu vyhrát závod Deka Fit ve Valencii (10 x běh 500 m, 10x funkční cvičení). A jeden z největších zážitků byl závod ve výběhu na Burj Khalifu, nejvyšší budovu na světě, 2909 schodů a 160 pater v rámci Dubajských GovGames, který právě náš tým Kutná Hora vyhrál.

Co Vás nyní čeká?

Nyní mě čeká krátký odpočinek po první části sezóny a poté se pustím do přípravy na následující výše zmíněné cíle a na novou sezónu Hyrox, která odstartuje na podzim.

Poměřit síly s Vámi měli příležitostí i místní sportovci například při akcích pořádaných klubem Deportivo. Chystáte se v dohledné době na nějaký závod doma v rodné Kutné Hoře?

Ano, stejně, jako v loňském roce jsem chtěl závodit na Welas triatláku a Dačického12. Triatlák ale byl necelý týden před MS a to už jsem nechtěl riskovat zranění, takže letos to bude pouze Dačickeho12, na kterou se ale opravdu těším.

M. Pravdová, foto: Hyrox Nice

 

Zavřít menu