Kutnohorští házenkáři zahájili novou mistrovskou sezónu, 15. 9. přivítají na Klimešce prvoligového soupeře z Náchoda

1.kolo ČESKÉHO POHÁRU mužů

SPARTA Kutná Hora – JISKRA Havlíčkův Brod   2 8  :  1 9     / 10 : 10 /

V sobotu 1.září zahájil tým mužů oddílu házené TJ SPARTA Kutná Hora novou mistrovskou sezónu 2018/2019 utkáním 1.kola Českého poháru, ve kterém přivítal dlouholetého druholigového účastníka, zkušený tým TJ JISKRA Havlíčkův Brod. Utkání se hrálo v nové kutnohorské sportovní hale Klimeška v Čáslavské ulici od 16,00 hodin.

Od úvodních minut bylo pohárové utkání hodně vyrovnané a mnoho branek k vidění nebylo. Domácí se ve 3.minutě ujali vedení 1:0, v 8.minutě vedli 2:1. V 10.minutě hosté otočili na 2:3, ve 12.minutě vedli 3:4. A podobný průběh měl i celý zbytek 1.poločasu. V 16.minutě přešli do vedení domácí – 5:4, v 18.minutě byl stav 6:5. Ve 21.minutě hosté otočili na 6:7, avšak následovala 3 branková šňůra domácích a poprvé v utkání byl rozdíl více než jednobrankový – 9:7. O minutu později však bylo opět vyrovnáno – 9:9. Ve 27.minutě domácí přešli do vedení 10:9, v předposlední minutě prvního dějství hosté srovnali na poločasových 10:10.

Na začátku 2.poločasu přešli 2x do vedení hosté – na 10:11 a 11:12, další minuty však jasně patřily domácím. Ti nejprve 3 brankami v rozmezí 34.-36.minuty přešli do vedení 14:12, po snížení hostí na 14:13 dalšími 3 brankami odskočili na 17:13 a po brance hostí na 17:14 opět 3 brankami v řadě navýšili své vedení do 45.minuty na 20:14. A v podobném trendu se dohrávalo posledních 15.minut utkání. Domácí tým své vedení jasně kontroloval, v 50.minutě byl stav 22:16, v 55.minutě 24:18 a nakonec bez větších problémů dovedl utkání do vítězného konce v poměru 28:19. Zaslouženě se tak mohl radovat z postupu do 2.kola Českého poháru.

Kutnohorský tým mužů tedy vstoupil do nové sezóny zaslouženým pohárovým vítězstvím, které se příliš nečekalo a už vůbec ne takovým rozdílem. Vždyť na hřišti chybělo z nejrůznějších důvodů 7 hráčů. Ovšem sobotní parta podala velmi dobrý výkon, počínaje výborným brankářem, spolehlivou agresivní obranou a výrazně zlepšenou hrou v útoku ve 2.poločase. A to vše byly hlavní důvody jasného vítězství.

Celé utkání odchytala nová posila SPARTY Robert Filip, který si připsal 21 zákroků a měl parádní úspěšnost 52,5%. Tak jen tak dál i v dalších utkáních !!! Záda mu tentokrát kryl hrající trenér Vít Šnajdr, ten však do utkání nezasáhl. V útoku se nejvíce prosazoval dorostenec Dan Jeníček, který měl střelbu 12-9 / bezpečně proměnil všechny 3 sedmičky / a Honza Petránek se střelbou 10-7. A důležité byly také branky ostatních, Tomáš Hájek měl střelbu 6-4, Radek Hovorka 5-3, Tomáš Horák 2-2, Honza Falge a Matěj Veselý 2-1 a Šimon Veselý 1-1. Pouze Pepa Salák se do zakončení nedostal. Jak již bylo uvedeno, velmi dobrá byla v celém utkání hra obrany, ve které patřila k hlavním pilířům trojice Falge – Hájek – Hovorka.

V sobotním utkání měl kutnohorský tým celkově střelbu 40/28 = výborná úspěšnost střelby 70%. Čtyřicet střeleckých pokusů není sice za 60.minut hry příliš, ale padalo to tam a to je nejdůležitější. Jinak si hráči SPARTY v celém utkání připsali celkem 13 získaným míčům a k tomu 15 ztrát / některých dost zbytečných a těch je třeba se v dalších utkáních vyvarovat /.  Ale celkový výkon byl určitě velmi dobrý, což potvrdil i závěrečný potlesk slušně zaplněného hlediště.

Z týmu hostí si dvojice brankářů připsala celkem 9 úspěšných zákroků, střelecky se nejvíce prosazovala dvojice Rezek – P.Drozd, oba autoři 4 branek. Hosté v utkání proměnili pouze 1 ze 4 sedmiček a nastřelili 5x tyč.

A jak hodnotil sobotní výkon svých svěřenců trenér Vít Šnajdr ?

První soutěžní zápas a takhle vysoká výhra vzhledem k absenci sedmi hráčů pro mě byla trochu překvapením. Na druhou stranu kluci navázali na dobrý výkon z přípravného turnaje v Libčicích. Základem úspěchu byla výborná obrana, za kterou zářil Robert Filip. Oproti jarním zápasům jsme velmi zefektnili hru v postupném útoku, hráli jsme ve slušném pohybu a naše hra měla dobrou organizaci. Klíčové bylo, že ve druhém poločase kluci dokázali dobře realizovat rychlý přechod do útoku a střílet jednoduché branky do rozhozené obrany soupeře. Jsem rád, že jsme dokázali naplnit stanovenou taktiku. Musím pochválit všechny hráče, odvedli na hřišti velmi slušný výkon. Vítězství nad soupeřem z druhé ligy nám určitě dodá sebevědomí a pevně věřím, že si herní pohodu přeneseme i do ligové sezóny.

A ještě fakta ze sobotního pohárového utkání.

SESTAVA a BRANKY SPARTY: Filip /br/, Šnajdr /br/ – Jeníček 9, Petránek 7, Hájek 4, Hovorka 3, Horák 2, Falge 1, Veselý M. 1, Veselý Š. 1 a Salák.

NAPOMÍNÁNÍ: 2 – 1, VYLOUČENÍ: 2 – 1, SEDMIČKY: 3/3 – 4/1, ROZHODČÍ: Artl / Praha / – Řeháček / Jesenice /, DIVÁCI: 73.

Sobotní pohárové vítězství týmu mužů kutnohorské SPARTY tedy znamená postup do 2.kola ČP, ve kterém přivítá v sobotu 15.září 2018 od 15:00 hodin ve sportovní hale Klimeška již prvoligového soupeře a to zkušený tým TJ HC Náchod.

 

Zavřít menu