Na Klimešce se o víkendu slavil postup na mistrovství Evropy

Fantastickou sportovní podívanou přinesla evropská kvalifikace volejbalistů do 20 let na Klimešce v termínu 4.-6.4.2024. Kutná Hora se stala jediným dějištěm mládežnické kvalifikace v letošním roce v Česku a sportovní hala Klimeška zažila po evropské kvalifikaci volejbalistů U17 v květnu 2021 další mezinárodní akci a hlavně kýžený postup na mistrovství Evropy.

Na Klimešku a její kvalifikační skupinu A dorazily 4 týmy, nejvýše ve světovém rankingu kategorie hráčů do 20 let bylo Turecko (8.), následováno Portugalskem (12.), Českem (13.) a Švýcarskem (22.). Ale hned první hrací den a první utkání přinesl překvapení, když papírový favorit turnaje Turecko vyhrál nad Portugalskem až v pátém setu. Zato Češi si poradili se Švýcarskem 3:0, i když v prvním setu prohrávali až o deset bodů.
I v druhý den kvalifikace se Turci „špatně“ vyspali, Portugalsko porazili, ale i tentokrát ztratili jeden set. Tým trenéra Michala Nekoly uplatnil tři vícedenní kempy, když se během měsíce března na Klimešce připravoval, a poradil si s Portugalskem rovněž bez ztráty setu poměrem 3:0.

Sobota 6.4.2024 tak přinesla na Klimešku v posledním zápase rozhodující bitvu o první místo v tabulce a zároveň přímý postup na vytoužené mistrovství Evropy, které se bude konat na přelomu srpna a září v Srbsku a Řecku. Pro Čechy platil důležitý fakt – vzhledem k prohraným třem setům Turecka v zápasech s Portugalskem a Švýcarskem a vzhledem k vývoji ostatních 4 skupin (postupovalo 5 vítězů kvalifikačních skupin + 3 nejlepší týmy z druhých míst) stačil k dodatečnému postupu minimálně jeden vyhraný set.

Český národní tým před krásnou diváckou kulisou více než 400 diváků srdnatě vzdoroval lepšímu soupeři, první set jen těsně vyhráli Turci 25:22. I druhý set vyzněl pro Turky poměrem 25:18. Ve třetím setu Češi zlepšili servis, dařilo se na smeči Novákovi (syn Soni Novákové-Dosoudilové – dvojnásobné mistryně Evropy a bronzové medailistky z MS v plážovém volejbalu, která nechyběla na tribuně Klimešky) a veledůležitý set skonči poměrem 26:24 pro českou dvacítku!! Ve čtvrtém setu se ale sebevědomí Turků a chyby našich v útoku nastřádaly a zápas skončil vítězstvím Turecka 3:1.

Přesto naši slaví postup na mistrovství Evropy a Klimeška zase ukázala, že s grácií a přehledem dokáže hostit významné akce mezinárodního charakteru. Celé tři dny se skvěle chopil moderátorského a DJ’ského křesla Kutnohorák Michal Pavlík a Klimešku poctil i svou návštěvou na sobotním zápase předseda Českého volejbalového svazu Marek Pakosta.

Přesto naši slaví postup na mistrovství Evropy a Klimeška zase ukázala, že s grácií a přehledem dokáže hostit významné akce mezinárodního charakteru.

Michal Vavák, Foto: ČVS

Zavřít menu