Naše fotbalové naděje rozdávaly úspěšně radost na turnaji v Salzburku

Šikovní fotbalisté mladší přípravky kutnohorské Sparty reprezentovali město Kutnou Horu na mezinárodním fotbalovém turnaji v rakouském Salzburku. Akce se konala za podpory odboru projektového řízení a sportu a také oddělení cestovního ruchu, které zajistilo drobné dárky. Více v krátké reportáži, kterou jsme do redakce od účastníků obdrželi a kterou zveřejňujeme v plném znění:

Tento víkend 17. a 19.5.2024 se konal v rakouském Salzburku prestižní mezinárodní fotbal mládeže. I kutnohorská Sparta vyslala svoje zástupce, a to konkrétně kluky z mladší přípravky. Ač byli třeba někteří z nich prvně na takovém výjezdu bez rodičů, všechno skvěle zvládli, ba co víc předčili očekávání všech nejen na hřišti, ale i samostatností.

Kutná Hora vyslala do Salzburku pod vedením trenérů Martina Jandury a Štěpána Sokače deset šikovných fotbalistů mladší přípravky. Celý výjezd byl pojat tak, že nechceme jet pouze hrát fotbal, ale také si užít ve skvělé partě dobrou zábavu. I z těchto důvodů jsme vyrazili již v pátek velmi brzy ráno, abychom stihli první zastávku v pirátských lázních nedaleko města Linec. Koupání a nekonečné dovádění na tobogánech bez front se stalo tím správným začátkem našeho víkendu. Všichni se smáli dováděli a  rázem nikdo nemyslel už na to, že bude sám tři dny bez mamky a taťky. Odpoledne jsme se přesunuli již do místa konání turnaje, tedy do Salzburku. Ještě v pátek jsme absolvovali prohlídku známé fotbalové Red bull Arény, kde hraje místní FC. Prohlídka to byla vskutku důkladná. Byli jsme v kabinách, tiskovém centru, ve VIP ložích, ale hlavně i na trávníku. Po těchto dvou úžasných pátečních zastávkách jsme měli ještě v plánu vyrazit lanovkou v obci Grodig nad Salzburkem k alpským vrcholkům. I tento skvělý výlet jsme nakonec v průběhu pobytu zvládli a užili si dechberoucí výhledy a také ještě sníh.  Páteční den jsme zakončili rozbitím našeho tábora ve třídě 1.C místní školy, která se stala po dva dny naším domovem.

Hned po ránu se šlo na to, na začátek slavnostní zahajovací ceremoniál a pak hurá na plac. Hrálo se systémem 4+1, tedy 4 hráči v poli a brankář. Soupeřem nám byly převážně týmy z Rakouska a Německa. Hned od začátku turnaje jsme začali úspěšně zúročovat poctivou práci z tréninků a získávali skalpy našich protivníků. Záhy jsme se začali pohybovat na postupových příčkách do semifinále turnaje. Bohužel však dvě nejtěsnější prohry s týmy, které jsme přehrávali rozhodly o tom, že nám semifinále nakonec uniklo. Ale i to je fotbal a naši kluci to vědí. Dostali jsme se tedy do boje o konečné páté až osmé místo, kde jsme ani jednou nezaváhali a skončili nakonec na krásném pátém místě z celkového počtu čtrnácti týmů této kategorie. Měli jsme možnost se ještě jednou potkat s týmem, s nímž nás těsná prohra  připravila o semifinále, napodruhé jsme ho již výrazně porazili a dokázali jsme si, že jsme patřili herně k tomu nejlepšímu v naší kategorii co turnaj nabídl a boj o medaile by lépe vypovídal o tom, co kluci předváděli. Všichni naši hráči byli ti praví bojovníci s českou a kutnohorskou vlajkou na zádech.  Našimi hrdiny týdne se stali Miky Jungwirth, Kubík Šálený, Marťa Jandura, Jéňa Seifert, Luky Šalátek, Fíla Vavřík, Tomáš Pitoňák, Honza Jandura,  Josífek Sokač a Dan Mucha. Všechny tři dny byly velmi intenzivní, plné zážitků a akce, není divu, že cestu domů kluci z velké části zaslouženě prospali. V neděli večer pak čekali před stadionem v Lorci na své hrdiny právem pyšní rodiče. Skvělý výjezd, skvělá parta. Budiž toto inspirací všem klukům a holkám, jak skvělé je něco opravdového (nedigitálního) zažít a sportovat kamarády. Byli jste skvělí bejci!

Štěpán Sokač

 

 

Zavřít menu